Blogger templates

Adakah kerana melanggar pantang?

hehe. tajuk tak boleh blah sungguh.

semalam genap 44 hari. maka dengan rasa teruja nk keluar pijak tanah, aku ajak husband and baby Alia ke shopping mall untuk jalan-jalan and survey harga susu Alia.

time matahari terpacak kat kepala tu la kami kuar rumah. masuk shooping mall. letak Alia dalam stroller. makan kat food court then shoot ke supermarket untuk survey susu and cari sikit baju untuk anak dara aku tu.



Alia dok diam dalam stroller. eh. eh. ibu baru perasan topi Alia mcm baby Cira punya. ;p


tiba-tiba badan rasa seram sejuk.

sejuk gila. tahap bulu roma meremang and berdiri tegak terpacak.

aku degil. gagahkan jugak kaki berjalan. silap masa tu tak pakai stokin. bengkung lagi lah jangan harap nak pakai.

cuba tahan. tak boleh. setengah jam dah rasa mcm bertahun. so ajak hubby balik.

sampai rumah badan dah lain macam. kepala pusing. rasa panas berbahang macam nak tercabut gusi aku. tangan kaki dah sejuk.

sampai malam mcm tu. mak tuamkan dengan air panas. panas badan kurang sikit. aku telan panadol and tidur.

bangun pagi still macam tu. badan panas, breast sakit (sebab bengkak tak susukan Alia, takut dia ikut sakit pulak), tangan kaki masih menggigil. pergi klinik. doktor kata demam. temperature dah naik ke 39 darjah. dapat jab and ubat demam. lega.

bila aku kira-kira, hari aku keluar itu adalah hari ke-44 aku. mak kata masih belum lepas hari lagi. hari ke-45 baru boleh kira dah lepas hari.

macam tu ke?.

mak cuma risau aku bentan. atau berlaku apa-apa yang tak tak elok. Alhamdulillah lepas makan ubat and antibiotik tu badan dah beransur baik.

memang aku phobia nak masuk shopping mall lagi. and tempat2 yang ada aircond. serik. harap start kerja nanti tidaklah mcm tu. takut aku.

and Alia Kaiyisah, mcm biasa masuk aircond je tido. langsung tak cranky. cuma bangun sekali nak susu. pastu tido balik. bagus. lain kali ibu and daddy boleh bawa pegi jalan lagi ya. good girl anak ibu.

oh. Happy 11th Birthday to my youngest sister, Nadia Atikah. and also a big congratulations to Sharena for her newborn baby girl. dear, cepat update blog. tak sabar nak tengok baby bam-bam yu tu.


13 busy bees:

aLyNnZ said... Reply To This Comment

ha'ah btul tuu..hr ke 45 br abis pantang..dulu pun alin xtau gak..nsb baik xder apa2 trjadi kan? sebenarnyer tgk bdn seseorg gak, klau bdn tahan ok jerr

baby maintain jerr, xper pasni jln puas2 k.

myra miraei said... Reply To This Comment

neh bile punye entry... taip dlam ketapi ke h0h0h0... bebaik kak.. xlari soping dkjar x0x0x0 ;p

Ann said... Reply To This Comment

alynnz : namanya ibu yg degil tak sabar nak jalan akibat terkurung lama sangat dlm rumah. hehe. itu la, nasib baik takde pape jd. takut jugak.


mun : ni namanya entry nak post 14hb tapi tak ter-post. last2 pagi tadi smpai umah terus aku post entry ni. haha. *ops. ketapi mlm tadi adalah sgt laju. buat aku seriau. cam nak tegolek jek. hik hik.

myra miraei said... Reply To This Comment

huh antu blog btol xoxoxo... laju la best dpat jumpe alia cpat ;p

Hannah Johary said... Reply To This Comment

Ish seram jugak baca entry ni. Nasib baik takde ape2.

Rasa jugak tang sejuk tu. Memang selalu bawak sweater pergi mana-mana, just in case. Stokin still tak pernah lepas. Takut jugak nak lepas stokin ni sebenarnya. Silap-silap pakai sampai bila-bila. Heheh..

chempaka said... Reply To This Comment

Yer ker??? Alaaa...kiter baru jer nak melanggar pantang kuar umah!! Busannnn...

Lama lagi la kena tunggu ni...huhu!

tinie said... Reply To This Comment

hehe..biase la tuh kn.. xsabo rasa nk kuar..me dlu sib baik la xde pe2.. sama la kuar pd hari ke 44..tp pakai stokin.. :)

la..nape xbg susu..ekceli bb x efek pon..tp ye la kita xtau kn..isau la.. dun wori len kali bg je susu k.. nih dh la sakit pala..demam ngn bengkak susu lg..mmg le xtahan..huhu

@ MaMa ALyA @ said... Reply To This Comment

huhu...seram sejuk nurul selalu rasa.. even stokin kat kaki pun still mcm tu..huhu.. tapi lagi serik kalau sakit guling-guling tu.. huhu..

masa nurul ngurut..mak bidan tu kata hari ke 44 lagi tak boleh kuar umah sbb peranakan kita masuk lorong.. hehe.. entahler..tu ayat bidan la kan.. hehe...apepun...dah habis pantang dah awak..yeaahhh...hehe..

bagus alia diam jer bawak jalan... hehe..

Momma Qiestina said... Reply To This Comment

hye mama alia,

shalam kenal :)
ai add link u yeee.muah tu lil alia fron bby Qies.

muahhhhhhh!

yaya+frdz+auf said... Reply To This Comment

hye...salam kenal. saye dulu awal2 pon dah jalan..tp still pakai sock la. hehe.

brape berat alia? sekarang berapa?

lylieiqmal said... Reply To This Comment

owh x bley jln lg ek..ishk x sabar da nk berjalan....namer ank kiter pn alya..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said... Reply To This Comment

kita kuar ke spital once lepas abis pantang..on minggu ke 6..tu pon terus balik
dah abis pantang betul2 iaitu lepas 44 hari baru berani kuar jaln2..huhuh

takpela..dah sihat nnti g la jln puas2..khalish sure suke

raihan, kita dah buat posting pasal cara tambah susu
mohler jenguk

Intan and The Boys said... Reply To This Comment

tu memang dah bentan tu yanggg....memang hari ke 44 tu kena ketat sket pantang. hari ke 45 tu baru leh langgar sket2. tu pon tak leh sekaligus. kena sket2 tau.

take care k. risau tauuu~

Post a Comment