Blogger templates

Ibu dah kurus..

Itu kata husband. Dia dah banyak kali sound macam tu tapi aku asyik buat tak taw.

So, lepas kena sound yang-ke-berapa-kali-aku-pun-dah-tak-terkira, pagi2 jejak ke pejabat je aku keluarkan timbang berat yang mmg aku simpan sejak zaman preggy lagi.


Maka naiklah aku di atas penimbang tu dan amatlah terkejut melihat berat aku ni hanyalah 41 kilogram saja. huhu. Turun 4 kilo dalam masa sebulan setengah, okey!.


Patut aku rasa mcm nak melayang je tiap kali angin tiup. oh, itu tipu. Rasa badan tak best. Macam lah kalau kau punya angin dalam tayar kereta tak cukup, kan. Sure time kau drive tu rasa tak best. Macam itu lah apa aku rasa. tsk. tsk.


Sejarah aku dari dulu memang lah tak pernahnya nak gemok. Ups. Kita recall semula ya. Sesekali belajar sejarah pulak, ye tak. Asik citer anak je kan. Takut korang muntah pulak. Ngeeee.


OK. Back to topic. Sejak zaman sekolah berat aku memanglah statik saja. Kecuali masa aku Form 3, tak silap. Duduk asrama, makan semua disediakan so aku pun bagai dipam2 lah. Berat waktu itu 53 kilogram, yang mana membuatkan aku nampak sebijik macam tong drum. eii. kalau lah aku dapat jumpa balik album2 lama aku dulu...


Seingat aku, start aku kurus semula bila aku sakit masa aku dalam Tingkatan 5. Tengah sibuk nak trial SPM. Orang sibuk kelek buku sana sini, aku pulak sibuk dengan selimut aku atas katil. Pergi klinik pun kena orang angkat, punyalah teruk aku sakit masa tu.


Lepas daripada kejadian itu, mcm ni lah aku. Berat dalam lingkungan 43-46 kg. Itu pun rasanya mcm dah habis ikhtiar nak kasi tambah berat badan.


Aku ingat, once aku nikah + preggy aku akan jadi macam pompuan2 mengandung biasa yang akan bertambah berat badannya. Tapi rupa2nya aku hanya berangan-angan kosong je.

Baju hijau : 5 bulan. Baju polka-dot : 8 bulan.

See?. Mananya gemok mcm tu. Perut aje kedepan tapi tangan still kurus kering lagi. tsk. tsk. Abaikan kualiti gambar yang buruks tu ya. Ambil pakai hp cabuk jerrrrr.
Berat aku sehari sebelum deliver adalah 59.5kg. So right after deliver aku lost 10kg so maknanya berat aku semasa berpantang adalah 49.5kg. Berat aku pada bulan Jun adalah 46kg. Julai tak sure sebab lupa timbang. September dah 41kg. Mcm mana aku tak risau?.

So lepas aku timbang tadi, aku pun search for BMI Online Calculator dan result-nya amat mendukacitakan hati aku. Aku adalah underweight okey!. UNDERWEIGHT.

Aku tersangatlah berdukacita sekarang ini. Alia Kaiyisah baru 8 bulan, ibu dia dah hilang 8.5kg dari berat lepas berpantang. Aku pun curious apa yang menyebabkan menda ni terjadi. Aku cuma risau je kot2 penyakit ke kan. tsk. tsk.
So pada kome2 yang senang sangat nak naik berat badan tu, share2 lah dengan aku apa yang menyebabkan berat mudah naik. Senang sikit aku nak memulakan misi tahun 2010 aku untuk menaikkan berat badan.
Dapat naik 5 kilo pun aku dah bersyukur dah. Umpphhhh.

15 busy bees:

nanonano said... Reply To This Comment

humm siannye lahai kat ibu kaiyisah neh,
agak2 bley x g jln2 tepi pntai ni?
mcm bahaya je :p

seb bek si kecik tu montel bolat segar bugar ehh..
hehee..
tp klu dah spesis cmtu,
xley buat ape dah yang,
cam laki na gak ar,
spesis kurus kelengking,
so mkn la brape pinggan shari pun,
gtu je xgerak2,
nk buat cmne lg?
risau je tkt org ckp xpndai jg laki smpai kurus kelingking,
tp apekan daya??
huhu~

Hannah Johary said... Reply To This Comment

Oooohh I pun nak pergi timbanglah. Sebab rasa macam melayang ditiup angin jugak.

Hehehe.. :P

sharEna said... Reply To This Comment

dear, aku rase metabolisme badan ko mmg super duper hebat lah. thats y seme yg ko makan x jd lemak. semuanya dikeluarkan.

klu ko nk tambah berat, ko kene menom susu weight gain kot. stakat ko nk makan banyak, aku rasa still x jalan.

tetibe rase cam nk bg semua lemak aku pd ko. gemok mcm aku susah, kurus mcm ko pn susah jugak. donia....=p

eh, ko da dpt blm mug aku hahh? apsal xde update ponggg

nadia said... Reply To This Comment

oh jelesnyaaa...org nak gemuk,makin kurus..yg nak kurus,makin gemuk..dunia ni mmg x adil..heheh..

tips?makan benda manis coklat,aiskrim,cookies lps makan nasi..tp itu penambahan yg tak sehat tuh..tryla weight gain!

Ann said... Reply To This Comment

Na : itu lah. memang famili pun mcm gini jugak. tapi tak best lah na. dah serupa papan lapis pulak bila berjalan. huwarghhhh. :D

Hannah : cepat gi timbang. kalau melayang jugak then memanglah kita dalam golongan yg sama. hahaha.

yaya+frdz+auf said... Reply To This Comment

haha...lawak la nano... sian ibu alia.

tak aciii la korang...pregnent pon maintain je lagi. yaya je naik berkg2 dengan selambanya. hannah u pon sama. :P

kite rasa kamu penat+puasa+susukan anak. kot la. try makan cheese. hehe

mrsDudE said... Reply To This Comment

aih best nye la hai senang je nak kurus..

kite ni susah gila nak back to pre-pregnancy weight.. dah nak 8 bulan dah Nasri ni..

Ann said... Reply To This Comment

Sharena - aku rasa pun gitu jugaklah. dah lah aku jenis yg payah num susu. uwarghhh. weight gain?. dulu 2 tin aku minum tapi tade hasil, so terus stop. ngeh ngeh.

eyh. mug ko eh. hari tu dah smpai kat umah tp tade owg so pos amik balik. aku dah call suh diorang buat penghantaran semula ke pjbt. jumaat ni baru smpai. so, kita wait n see apa kondidi itu mug eh. eh. :D

Nad - silalah jeles okey. haha. kurus sangat tak best la nad. :(

Yaya - Na tu memang lawak selalu. hihi.

kita rasa pun itu menyumbang jugak. ok, thanks. nt kita try mamam cheese eyh. :D

Aneen - itu lah kan. kita yg kurus ni nak gemuk. yg yun nak kurus pulak. tapi sirius tak best badan kurus sgt mcm ni taw. :(

~daRLee ZuRiS~ said... Reply To This Comment

org lain pakat nak kurus,awak nak naikkan berat lak ek.
bestnye lah.

petua nak naikkan berat badan?senang je.
hati senang...mkn banyak,mesti naik.
camtu lah zuris dulu
dari 35kg blh naik ke 42kg dlm sekelip mata je.hehee..

@e_da said... Reply To This Comment

alahai.. sian dia.. meh mama mika bg daging skit kat ibu alia.. mama mika ni plak sibuk nak diet kurus... kdg2 ikut keturunan gak benda ni kan..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said... Reply To This Comment

raihan..mcm2 ye kat dunia ni..
yg nak kuruskan badan ade..nak gemukkan badan ade..ehehhe

sy ni plak mmg dari kecik bambam..so if ade sape2 terjumpa sy kurus sure akan terkejut..
if jumpa sy bam bam..depa wat bodo aje sbb mmg dah tahu sy mmg bam2 dari dulu lagi..wekkek

raihan cubala weight gain..keluaran abbott kot..budak ofis ni dah try ..nmpk ade berisi skit muka dia..hehehe

wardah @ fie shah said... Reply To This Comment

hmm, ibu kaiyisah ni mmg baka begitu tak? hehe.

ibu haikal ni time puasa je turun ni. esok raya bertambah-tambah la semula

antalya said... Reply To This Comment

ohoo jelesnya..sy ni lepas beranak abes lari alignment.lemak tepu berketul2 di sana sini..tensen dh xleh pkai kebaya huhuu
btw try menom coconut shake harap2 dpt gain a few kilos.gudluck

Ogy said... Reply To This Comment

salam ziarah :)

intan izani said... Reply To This Comment

alahai ringannya
cube la consult ngan doktor
kenapa berat mudah sangat turun

Post a Comment