Blogger templates

1 Tahun. Milestone.


Gambar dari henpon cikai ibu.


Sudah 1 tahun 7 hari. Anak dara ini semakin manja dengan ibu dan daddy. Bukan manja saja malah semakin mengada-ada. Pantang tak nampak kelibat ibu, meraung guna volume paling kuat. Bingit telinga wooo.
Suntikan MMR sudah selamat diambil 3hb lepas. Itu pun tawakal saja lah sebab tidak pasti tentang penerimaan Alia Kaiyisah terhadap telur, since kandungan dalam dos itu menyerupai telur. Kalau baby yang alah telur, doktor akan beri surat rujukan ke hospital for observation. Maksima is 6 hours.
Pesan kat husband and adikku itu supaya keep on eyeing pada Alia Kaiyisah kalau naik bintat2 macam kena gigit nyamuk itu. Sebab kesan alahan ini akan naik secara tiba2 dan boleh menyebabkan sesak nafas. :(
Alhamdulillah. Nampaknya dia ok saja.
Berat ada sikit naik. Sekarang sudah 9.5kg. Urghh. Patut lenguh semacam aja.
Lain2 perkembangan macam biasa lah. Kecuali bab tak pandai berjalan. Cik Nurse bagi appointment lagi 31 Jan ini utk tengok progress dlm proses berjalan. Aku terkedu sampai terkeluar soalan, bahaya ke kalau dia tak pandai jalan sehingga 31 Jan ini. -_-
Klinik bg tempoh sehingga 1y 6mth for babies to start walking. If not, kena refer doc.
Terus rasa nak belikan ini.



Fisher Price pre-walk. Ibu like banyak sebab kaler fink. Haha.
Pre-walker lama Kaisya itu sudah ditukar dgn tri-cycle since insiden terjatuh lalu mulut luka & berdarah. :(
Oklah. Will update soon. Harap time itu Alia Kaiyisah sudah boleh berjalan. :)

13 busy bees:

sharEna said... Reply To This Comment

uikss..suntikan 1 tahun nie blh tahu anak alah pd telur ek? ishh, aku rase naurah mmg alah la wey. takot lak nk bwk dia g inject tue. naik ruam2 tu bkn senang nk hilang..huk huk =I

klu anak umo setahun x berjln lg pn jd masalah ek? iskk..naurah pon x pandai lg berjalan. tp berdiri dia mcm dh berani2 jgk lepas tgn x pgg ape2. hrp dia 11mnths sok dh ade progress psl berjln nih

kaisya, sila berjln cepat! kesian ibu dok riso tuhh =)

Ann said... Reply To This Comment

Sha, time umur 10mth ari tu nurse dh suh try bg telur sikit2. nk tengok dia alah ke tidak. kalau tak, its ok lah. kalau alah doc kena observed kat sepital lepas inject.


psl x pandai jalan lg tu, aku pun pelik. sbb kita ni percaya dia akan pandai once dia dah ready. tp ntah lah. dia dah bg apoiment aku pegi je la. hehe.

AyAnG 'n' AbAnG said... Reply To This Comment

seb baik mikhail mmg pemakan telo je...hehehehehe...so ok je kot..sampai cmtu eh nurse nk tgk ank jln o x?...huhuhuhu

abis la....dh la mikhail cm akn lambat je jln...huhuhuhu...

mmg kena praktis dr skrg ni

lylieiqmal said... Reply To This Comment

kaisyah same ngan alya x pndai jln lg...risau juga hati....

bab telur tu pn risau...coz lylie allergic..takut jangkit kt alya...blh jangkit ke...teheee...

nanonano said... Reply To This Comment

agaknye dia nk tggu maknye tanam pokok pisang dlu kot, bru dia nk berjalan..keh3 :p

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said... Reply To This Comment

eh pre walker ape yg sebabkan alia tu jatuh sampai berdarah?

rafiq pn ade prewalker plus wagon sekali..fisher price gak..good for him. alhamdulillah satu tahun 1 bulan dah jalan..

bahaya jugak ye if alahan sampai kene injet pon naik bijik2..
rafiq ok alhamdulillah..
cuma dia alergi susu lembu..ngeeeee

Ann said... Reply To This Comment

Pja, psl berjalan tu kita pun terkejut. dia akan pantau every mth smpai anak kita jalan. tp kena dlm tempoh 6 bulan je. if not, dia akan refer doc. huhu

Ann said... Reply To This Comment

Lylie pernah bg alya makan telur ke tidak?. kita bg ms kaisya umur 10bulan. naik rash sikit tp tak teruk. so itu sbb tawakal je ms ambik injection hr tu. :)

Ann said... Reply To This Comment

Na, keh keh.


Citer pokok pisang impian ai tu x habis lg eh. haha.


kalau tunggu pokok pisang alamatnya dgn mak2 nya sekali nnt kena refer doc. haha.

Ann said... Reply To This Comment

Rose,

tak ingat dah brand apa. tp bukan FP. dia dok tolak2 pastu kan jenis yg takde brake. then jatuh tersangkut mulut dia kat handle. kena pulak ada bucu kat handle tu. apa lagi, pakej lah dapat. :(


pre-walk rafiq tu ada brake tak rose?

m@Ri@ said... Reply To This Comment

aqil pn takleh jalan lagi..kita usaha bg semangat kat diorg yek...;)

NURUL JAMIAN said... Reply To This Comment

kalau beli pre walker tu membazir aan sbb dah lewat sgt. sepatutnya beli sebelum umur setahun utk bg dia berlatih. ni penpadat ikhlas nurul tau. maaf tau.

nurul dulu umpan raina dgn lagu kat hp. hari balik keja nurul ajar raina jalan hanya pegang satu tangan je. lama2 nurul biarkan.

pastu raina mula setapak dua dia jatuh. pastu nurul ajar cuma ckp "up raina. u can do it. up raina"

then raina bangun sendiri masa dia bangun sendiri tu kita pamerkan benda yg paling dia suka. raina suka hp dan kunci kereta atau remote control. so nurul tayang kat depan dia then dia jalan setapak dua jatuh setapak dua jatuh then 4,5 tapak lama2 bertapak2.

paling nurul ingat raina suka iklan colurland cat tu n iklan tv 3 so beli iklan tu keluar kat tv terus kami kuat kan volume tup tup terus dia jalan ke arah tv.


aan jgn putus asa. hari2 ajar kaisya jalan sebelah tgn dulu dan ajar setapak dua dulu InsyaAllah dia akan berjalan nanti. jangan risau ye


p/s : berat raina setahun baru 8.9 kg maknya kaisya lagi bam bam. alahai raina dr dulu kecik je makan byk berat gitu gak. naik sikit je. hehe

antalya said... Reply To This Comment

ala..my doter alahan telur lahh

Post a Comment