Blogger templates

Belajar Berjalan



Untuk kuatkan otot2 femur. Khasnya untuk kanak2 comel macam saya yang masih belum boleh berjalan lagi. Elakkan duduk dalam stroller sahaja sbb ianya melambatkan proses pembelajaran. Minta ibu anda letak dalam troli mcm ini, sambil lihat pemandangan, boleh joget2 sambil goyang punggung. :p

Kita mulakan dengan berjalan di atas lantai. Kalau nak sedap lagi, boleh jalan di lantai shopping mall. Sambil belajar berjalan, sambil dapat baju baru. Sebab biasanya bila ibu ke mall, jarang sangat pulang tanpa apa2 untuk saya.

Mulakan dengan berjalan sambil pegang kerusi. Bila dah confident baru lepas tangan yer.
:D


Bila sudah yakin, anda boleh mencuba berjalan atas permukaan yang keras sedikit. Contohnya jalan yg bertar. Tapi pastikan anda pakai long pant so tidaklah luka jika terjatuh. Oh!. Maafkan gambar di atas. Itulah ibu saya yang tamak. Sudah pakai headband, dia bubuh sepit lagi.

Bila sudah penat, bolehlah relax sebentar. Tapi pastikan anda tidak duduk. Sebab bila sudah duduk anda akan malas hendak berdiri semula. Ini akan menyebabkan proses pembelajaran tadi terhenti separuh jalan. Anda mungkin tidak mahu dipaksa ke klinik sebulan sekali hanya untuk check sama ada anda sudah boleh jalan atau belum, kan?.


Pastikan ekspresi muka anda begini. Jangan senyum2 sebab nanti ibu anda fikir anda main2. Hehe.


Dan yang paling penting, minta ibu atau daddy anda baca Bismillah banyak2. Mana tahu berkat Bismillah itu anda akan cepat berjalan. :)



Okey. Baru boleh relax. :p


Bye2 anties!.

16 busy bees:

sharEna said... Reply To This Comment

prektis selalu ok kaisya. jangan lazy2. nanti anT babap montot tue..heheh =p

gambate kaisya!!! anT sokong dr kejauhan jerr =D

nanonano said... Reply To This Comment

mcm kene pakse ye syg?
xde pun muke2 yg ceria..huhuhu
xpe2 xlame dah..
lepas ni siap bley mari lari2 plak yepp..

nadia said... Reply To This Comment

hihi..comel je kelas berjalan dengan budak kecik ni..:)

ibu dia jgn risau2 ye..kaisya saje malas tjk skill dulu tuh..

~daRLee ZuRiS~ said... Reply To This Comment

nak ajar kysha jalan kat luar.tp....kasut tarak!!!waaaaaaa... cian anak mommy.
so praktis jln dlm umah je lah.

lylieiqmal said... Reply To This Comment

lalalala...kaisyah pn x leh jln lg ek..same dgn alya..same2 la kiter berusaha mengajar ank kita berjalan k....

NURUL JAMIAN said... Reply To This Comment

YEAH KAISYA U CAN DO IT

Ann said... Reply To This Comment

anT Sharena, jangan babap montot saya nt ibu babap montot anT pulak. hihi.


oh. tq anT utk sokongan dr jauh iteww.. :p

Ann said... Reply To This Comment

Na, sudah makin susah mahu ambil gambar dlm keadaan senyum. dia lebih suka korek2 beg camera ibu dia. :p

Ann said... Reply To This Comment

Nad, ibu dok risau sbb nanti mesti kena bebel dgn nurse. menyampah nk dengar padahal mcm lah dia x tau development baby ni lain2. huhu.

Ann said... Reply To This Comment

Zuris, paksa hubby beli kasut utk kysha satuuuu. hihi.

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said... Reply To This Comment

caiyokkkkkkk caiyokkkkk

Ann said... Reply To This Comment

Lylie, kaisya memang tak berani jalan sendiri lagi. takut beno nak lepaskan tangan dia tu. tp kalau jalan sambil pegang tangan kita, amboiii suka sampai tak nak berhenti.

Ann said... Reply To This Comment

anT Nurul, yeahhhh!. doakan kaisya cepat jalan k!

Ann said... Reply To This Comment

Rose, hehe. gagah meng'push' anak sendiri cepat jalan. kehh kehh.

ღnFashyaღ said... Reply To This Comment

gigih lagi kaisya....cepat jalan pastu berlari. soh ibu kejar ye..hihi

letihla ibu pas ni...

shima said... Reply To This Comment

hehe..mcm anak shima aritu..gitu la..nk org pegang tangn dia tu..lama gak la..kita wat wat lepas jari dia leh duduk balik..marah kita psl kita lepas kan jari..

hehe..skrg br pandai jln sndiri..ngam ngam nk dkt sethn 3 bulan...

Post a Comment