Blogger templates

Baby's sleep style : Which category is yours?

[A] CATNAPPER

Ini jenis yang suka tidur siang. Jangkamasa setiap baby having their nap time secara average adalah 30 hingga 40 minit.
Menurut peadiatrics sleep expert (syiok ooo kerja mengkaji gaya tidur baby) kebanyakan anak2 kecil kita ini akan tidur siang sebanyak 3-4 kali sehari. Dan itu adalah normal.
Okey, macam mana hendak meramalkan jadual tidur anak anda?. Bangunkan mereka pada waktu yang sama setiap hari (eg. 7.30am) kemudian bagi anak anda tidur selepas dua jam. Jangan tunggu sampai mereka dah gosok2 mata baru bagi tidur ya.
*
*
*
[B] THE EARLY BIRD
Yang ini suka bangun awal. Jam 5 - 6am sudah terbuntang biji mata mengajak kita main. [Ya, ianya normal jika anak anda tidur awal].
Bagaimana mahu atasi?. Cuba pasang lampu yang malap ketika tidur [atau tutup terus], atau bercakap dalam nada yang rendah. Kadangkala anak anda akan tidur semula dengan sendirinya.
Jika cara itu tidak berhasil, mungkin sudah ditakdirkan anak anda adalah seorang "morning person".

*
*
*
[C] PICKY SLEEPER
Nama pun picky seharusnya lah memilih sikit semasa tidur.

Adakah anak anda akan tidur di dalam carseat ketika anda memandu so akibatnya anak anda tak akan tidur siang ketika berada di rumah.
Lebih buruk, jika mereka2 ini tidur hanya lebih kurang 10 minit [biasanya di dalam kenderaan] hanya untuk mengurangkan rasa mengantuk. Bersedialah anda untuk jadi rasaksa gorgon dirumah. :p
*
*
*
[D] LIGHT SLEEPERS

Jenis tidur2 ayam. Pantang dengar bunyi bising sikit.
Menurut medical director of Sleep for Life, light sleepers adalah merupakan poor self-soothers.

So untuk mengelakkan anak anda senang terjaga dari nap-nya, apakata cuba letakkan di bilik yang sedikit malap, dengan suhu bersesuaian dan cuba pasangkan muzik yang beralun perlahan untuk menyekat bunyian yang akan mengganggu pendengarannya.
Jangan biarkan anak anda tidur dalam keadaan sunyi sepi.
*
*
*
So, which one is yours?. Alia Kaiyisah mungkin boleh dikategorikan sebagai gabungan [B] dan [D]. Dia bukanlah seorang yang suka nap during day-time. Kalau tidur, terus bantai 1-2 jam. Hebatkan Ratu Tidur kita?. Hahaha.

Ratu tidur yang juga ratu hati ibu.

14 busy bees:

afni+hafiz=dani said... Reply To This Comment

huwaa..dani da start category early bird =(

~daRLee ZuRiS~ said... Reply To This Comment

err...entah nak kategori kysha tang mana.tak berapa tido siang.juga tak tido awal.bangun awal pun kadang2.tp...suka tido dalam kete dan still leh tido dalam umah gak pastu.
heheeee...

Nurul Aziyana@Ummu Husna said... Reply To This Comment

semua kategori ada..hahaha tamak nmpknya..kadang bgn seawal jam 4, membebel2..kadangbgn jam 9..kadnag bgn jam 730..kadang tido siang sekejap kadang boleh bantai smapai 4 jam tido..dan kadang sngt sensitif pd bunyi kadang bising mcm pesta pun xjaga2..fleksibel sungguh

antalya said... Reply To This Comment

mya ada terkena dlm kategori B. early bird.kol 6:30 pg dh bgn terus panjat bantal nk merayap huhh

nanonano said... Reply To This Comment

mika A kot,
time tido dia lebey kurang tu la
bgn pg kol 7-8 pastu main 2jam. pastu tido 2jam. pastu main. pastu tido. hahaha

p/s: ewahhhhhhh header bru nmpakkk..
sponsor by jue la tuhh. huhuhu

deena awanis said... Reply To This Comment

my baby combination B & C..=)

evyn4ever said... Reply To This Comment

A,C,D rasanya..hihihi tp cara tido plak kolo kt katil suka meniarap..kadang2..berpusing2 semata nak cri port baik tuk landing kepala dia...tak kira la lengan ibu abah ke bdn ibu abah ke kaki ibu abah ke perut ke bantai tido..huhuh

Nadya said... Reply To This Comment

aydan B dan D..suke bangun pagi buta kul 5, 6, 6.30 haa xde can nak bgn lambat mak bapak die..huhu and senang terjaga..ckp slow2 pun kadang2 terbangun..dah terbangun xreti nak tdo blk lak tu..kene tepuk2 or enjut bouncer..hmmm

sharEna said... Reply To This Comment

naurah kalo kat nursery mmg dah ade jadual tidonye..

pagi dlm pkl 9pagi pengasuh akan tidokan. pastu tengahari pukul 1 tengahari pon ditidokan lagi..

tempoh masa tido dlm 30-40 minit

tp kdg2 bdk tu xnk tido jugak. kalo x tido 2 kali, pengasuh sllunya akn inform parents. so kite tau anak kdg2 merengek sbb x ckup tido siang =)

kalo kt rmh aku noticed mmg time2 mcm jadual nursery nie naurah akan mengantuk. maybe sbb dh biasa kan. sllunya klu dgn aku dia tido sekali je time tengahari. bantai tido sampai 1jam kdg2 tu. qada' yg pagi punye sekali..heheh =p

@ MaMa ALyA @ said... Reply To This Comment

gaya tido alya sama ngan yaya.. kalau di betulkan posisinyer mengiring... dia sure niarap balik...rasa comfortkan kan tido gitu..heee...

Ann said... Reply To This Comment

Afni : ops. dani suda mula jd early bird ya?. congratulations babe. selepas ni no more golek2 atas tilam sampai siang. :p

*****

Zuris : nampaknya ann kena tambah 1 lg kategori special utk kysha. nampak mcm senang dia nk tidur eh zuris.

*****

Nurul : oh!. mmg sangat fleksibel. senang nak bawa berjalan tempat bising2 if kena gayanya kan. kalau kaisya if dia tidur di living hall, TV kena slow. kadang smpai mute kan sound takut dia terjaga. haha.

Ann said... Reply To This Comment

Yun : lepas tu korek2 bijik mata mummy suruh bangun kan. hihihi.

*****

Na : jenis senang tidur la ni. seronok ah mu tak payah bersilat nak bg dia tidur. huhu.


ops. header di sponsor. nak buat sendiri x kreatip. ni pun belum ckp tima kasih pd jue. hihi

*****

Deena : auwww. picky sleeper?. mesti susah mama dia nak bg tidur kan. lepas tu bangun awal pulak. :D

Ann said... Reply To This Comment

Evyn : memang kebanyakan baby suka tido meniarap eh?. Kaisya pun sokmo gitu tp ann kalau perasan cepat2 terbalikkan.

*****

Nadya : oh jenis light sleeper lah ni?. memang susah sikitlah kan sebab sentiasa kena sunyi sepi. mcm anak dara ai tu lah. kalau tido kena senyap tak boleh ada sound sikit pun. haha

*****

Ena : itulah bagusnya kalau duduk di nursery yg teratur rutinnya. balik rumah pun dah x susah nk suruh atau paksa dia tidur kan.

*****

Mama Alya : Alya pun mcm tu lah yg. ntah apa best sangat tido mcm tu agaknya. hehe

ღnFashyaღ said... Reply To This Comment

tak tau la mane satu kategori si Husna tu, siang tido paling lama 2jam tengahri, pagi bangun awal. pukul 6 mesti dah kejut ibu dia. Maybe early bird kot.

Post a Comment