Blogger templates

Cerita basi : Tentang Harijadi Pertama Si Kecil

Bagi memenuhi impian untuk menggenggam 12k sebulan, aku gagahkan juga mengupdate blog walaupun saat ini sangat kekeringan idea akibat kerja yang melambak serta schoolwork dan proposal yang perlu dihantar sebelum bermulanya sesi peperiksaan minggu hadapan.
Ergh. Kalau nampak cikgu Bahasa Melayu sure ayat kena reject sebab 3 baris tanpa noktah. =p
Kali ini mahu cerita tentang Harijadi Pertama Si Kecil yang telah pun basi. Terlalu lama terperap dalam draft sampaikan lupa nak publish. Kesian aku. Nampak sudah tanda2 penuaan.

Kami mula berbincang mengenai hari istimewa Alia Kaiyisah sejak bulan Ogos lagi. Excited gila mahu organize majlis untuk anak kecil yang masih tak tahu apa itu. Survey macam2 tempat. Semuanya mahal belaka dan diluar budget kami suami isteri.
Apa ke tidak mahalnya. Buat majlis di MekDonel untuk 5 kanak2 je sudah beratus-ratus. Sila darab jika jumlah tetamu kami 100 orang. Kalah buat majlis kahwin anak tau!.
Jadi akhirnya di rumah saja lah. Sebab fikir duit yg ada baik dilaburkan untuk makanan tetamu. Ada juga faedahnya.
Being me yang memang sangat MALAS untuk diy, jadi semua deco yang ada semasa majlis si kecil itu adalah hasil klik-bayar-terima sahaja ya. Hajat dalam hati memang nak buat macam2 tapi masa sangat terhad.
Time sibuk2 itu lah jugak nak kena submit assignment lah, ada test lah. =S
Jadi deco2 di atas tu semuanya daripada Bugs Party. Balloon dia macam2 colour dan bentuk. Geram gila. Semua comel dan cantik!.



Ini adalah kek untuk si kecil comel itu. Juga ditempah melalui online. Eh, kata blogger tegar haruslah semuanya online kan. Haha. Mula2 berhasrat untuk tempah daripada Bake Freshly tetapi memandangkan usia pertama si anak dara jatuh pada hari cuti makanya Anna tidak dapat memenuhi permintaan kami. Sedih. Sebab hasil air tangan Anna memang nampak sangat cantik.
Jadi beralih ke blogshop lain. Ke Mutiara Cupcake pula. Nasib baik sbb Kak Yati masih terima tempahan lagi cuma sikit ralat sebab ada teman2 yang tak makan kek coklat. Aku pun terlupa request kek lain. Next time ya kawan2. =p


Terima kasih banyak kepada si suami yang menaja majlis ini ai taja sikit je sebab ai kan mak pengantin haha.
Menu petang itu adalah Laksa Johor. Walaupun aku bukan peminat laksa namun atas suggestion rakan2 tentang keenakan laksa ni, maka aku pun tempah lah. So far bagi aku biasa2 saja mungkin sebab aku bukan peminat laksa Johor tegar kot.
Ada fruit cocktail, steam choc-cupcake, cream puff, blueberry-cheese tart, fruit tart, sate, kuih-muih dan macam2 lagi. Aku tak ada gambar semuanya sebab bukan aku yang ambil gambar. =D
Oh. Bercerita tentang gambar. Sepanjang majlis ini Momma Eryssa Qiestina yang captured semua momen indah si anak kecil. Terima kasih banyak2. Jasamu akan dikenang sehingga akhir usia. =)
Nice knowing you, Yat. Qies sangat adorable and really looks like Japanese. Btw, Ekhram sangat sweet okey sbb dia sempat peluk cium Alia lagi sebelum balik.



Tetamu balik tanpa tangan kosong. Goodie bags untuk dibawa pulang. Juga ditempah melalui online daripada Serbaneka Shop yang jauh nun di Terengganu.
Aku sebenarnya masih rasa ralat sehingga ke hari ini sebab terlupa masukkan "coklat-cantik-hasil-air tangan sendiri" ke dalam goodie bags tersebut. Hasilnya menangislah kami nak habiskan berpuluh2 biji coklat itu.
Ops. Ini link blogshop tempat aku order those tarts. Kek Kenit, sedap gila tart dia. Tapi kalau yu'oll nak buat sendiri pun boleh. Senang bangat. Nanti daku tepek resepi kat next entry eh.


Ini daddy kepada yang diraikan. Senyum paksa sebab tangan dok kontrol aksi si kecil yang sudah makin melasak.



Ibu pengantin. =p
Time ini lah lipstick nak habis. Sudahnya muka birat tanpa secalit warna. Nasib baiklah aku tak pandai photoshop kalau tidak mahu aku merahkan sikit bahagian bibir itu.

Dan yang diraikan. Alia Kaiyisah Mohd Adzam, yang bijaksana/pintar kesayangan kami. Terima kasih kepada dress Lovely Lace yang buat anak dara kami nampak gorjes. Hahaha..
Sekian.


16 busy bees:

sharEna said... Reply To This Comment

perghh...klu buat sndiri kompem berpeluh sakan. seb baek byk order je..kekeke =p

aku jeles org lain buat party utk besday anak. aku x buat. sambut kami ber-3 jer. mcm sedey bunyik -__-

amek gambo naurah ngn kek buat kenangan jelah huhuh =I

Ann said... Reply To This Comment

Ena, aku kan ada sikit malas. berangan je banyak. end up semua order. haha.


alo. celebrate bertiga pun okey apa. janji ada kenangan, kan..

antalya said... Reply To This Comment

ann: soklan cepumas. bp kos overall? meriah besday ank dara ni.siap pos invitation bagai.btw thanx kasi link yg berkaitan semua tu.sangat2 berguna utk org yg tgh nk merancang besday ank lah hihi.hugs 100x

Ann said... Reply To This Comment

yun, overall cost dalam 1K je. Itupun banyak makanan dan boleh tapau kat kawan2 lagi tau. kalau buat kat mekdonel sure habis 5K. baik simpan buat pegi holiday. kan..kan..

Momma Qiestina said... Reply To This Comment

eheheheh namaku kah disebut itu.alaaaaaa potog tak bertauliah je ponn ;P

papepun bufday aia mmg besh, meriah makanan.i liokee.nanti 2nd bufday jgn lupa ajak laaaaaaaaaagi eh!

* bufday qies bln 9, tp now mama dah fikir2 nak buat camana,haha hover kan :P

nanonano said... Reply To This Comment

wahhhh bertuah gler alia,
dpt mak pak loaded,
semua tempah bayar jekk..
syiokk wohhh..
mika ntaha de ke tidak bday party neh??
lsh xpikir ke arah ctu..
sian mika..sob sob.. :(

NURUL JAMIAN said... Reply To This Comment

masih ralat tak dpt pi besday kaisya sbb tak jumpa rumah huhuhu :)

Ann said... Reply To This Comment

Yat : nama you lah tu yang. haha. photog tak bertauliah pun, hasilnya superb jugak. next time ada event sure ai panggil you. tp kali ni you kena charge, okey?. =p

*****

Na : Aminnnn, masin mulut mu na. esok2 aku dah loaded gila bolehla tetiap bulan kita wat gathering seluruh mesia ditanggung sepenuhnya. mwahahaaaa..

Ann said... Reply To This Comment

Nurul : haha. tak apa lah Nurul. takde rezeki namanya tu. lain kali kt jumpa ya, Insya-Allah.

ღnFashyaღ said... Reply To This Comment

Bestnya ade majlis party birthday, husna punye tak taula, xde kot...

nway sume nampak best...:)

ann, kenapa tulisan makin lama makin kecit..juling mate den..kihkihkih

Ann said... Reply To This Comment

Fashya, mak dia excited lebih nk buat majlis utk anak. tp yg keluar duit bapaknya. HAHAHA.


tulisan makin kecit?. ye ke? lahai, sian smpai juling mata baca. okey, akan diambil tindakan segera. =P

~daRLee ZuRiS~ said... Reply To This Comment

meriahnya!
rugi tak dapat datang.
boleh curik2 idea tuk party kysha ti nih ;P

Aan Andes said... Reply To This Comment

Bestnya! Me tak buat pun..teringin nak buat..tapi malas..pastu tgk2..eh dah lepas *nanges*

AyAnG 'n' AbAnG said... Reply To This Comment

besh nye besday party kaisya....

hajat di hati mau buat besday party mikhail gak nnt...tp ntah2 celeb ber3 kat kenny rogers je....kuikuikuikuikuikui

Ann said... Reply To This Comment

Zuris, nanti bday party kysha jgn lupa jemput kaisya eh. nk mamam stimbut FREE. hehe.

*****

Aan, next year kena mark calendar, alarm phone bg tak terlepas. jgn lupa invite kaisya. hiks!

*****

Pja, kalau malas nk buat besar2, kamu boleh buat party kecil2 aje. tp jgn lupa invite kami.hehehe

wardah @ fie shah said... Reply To This Comment

sgt informatif entry ni Ann. rasa nak buat preparation dari sekarang je untuk birthday Kakal. hihi

Post a Comment