Blogger templates

Sharing is Caring : Tart Recipes


Ini adalah Blueberry Cheese Tart. Sumber sini

Resepi pastri (anggaran dalam 40 biji mini size)
250 gm butter [suhu bilik]
120 gm gula ising
2 biji kuning telur
440 gm tepung gandum [diayak dahulu]
1 tsp esen vanilla
Adun semua bahan hingga menjadi doh. Gelek diatas papan pencanai setebal 5mm. Susun acuan tart diatas dulang pembakar. Ambil sedikit doh lalu tekapkan ke atas acuan, tekan sedikit untuk memasukkan doh tersebut di dalam bentuk acuan & trim dengan pisau di tepinya. Panaskan oven pada suhu 175C. Cucuk dengan garfu di tengah2 doh tersebut lalu bakar selama 20min atau sehingga kekuningan. Keluarkan dari oven & tunggu hingga sejuk sebelum menanggalkan pastri dari acuan.

Untuk filling :
250g cream cheese
20g butter
60g gula halus
1 biji telur
Jem/blueberry filling
Putar butter, gula halus dan cream cheese hingga sebati. Masukkan telur dan putar lagi. Kemudia letakkan filling yang telah siap tadi ke dalam pastri yg dah siap dibakar. Sudukan sedikit jem/bluberry filling ditengah tengah dan buat bentuk menggunakan toothpick. Bakar semula selama 10 minit pada 180 darjah celcius.
Ini pula Fruit Tart. Sumber sini juga.

Inti Kastad
2 tbsp tepung gandum
2 tbsp tepung kastard atau tepung jagung
8 tbsp gula kastor
2 cwn (500ml) susu segar
2 biji telur
2 tbsp (30 gm) mentega
Strawberry, anggur dan kiwi
Campurkan tepung gandum, kastard & gula dalam periuk yg kecil. Campurkan hanya 2 tbsp susu daripada 2 cwn susu tadi & kacau rata. Masukkan telur & aduk rata lagi. Kemudian masukkan selebih susu segar tadi & kacau lagi hingga larut. Kacau adunan ini di atas api yg kecil hingga agak kental. *Peringatan* : adunan ini mesti sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Apabila sudah kental, alihkan dari api dan masukkan mentega tadi & kacau lagi hingga sebati. Ketepikan seketika utk proses pengisian pada tart. Ambil sesudu kecil inti kastad & bubuh ke dalam mangkuk tat yg telah sejuk (boleh juga gunakan piping bag). Akhir sekali bolehlah susun buah kegemaran anda atasd tart itu.
Sekian, selamat mencuba!
Erk. Kalau yu'oll malas nak buat pastri sendiri sebab leceh boleh lah ke sini untuk beli yang ready-made punya. =D

12 busy bees:

nanonano said... Reply To This Comment

senang je rupenye buat tart cis tu ekk...
tp nk kene carik acuan lg,
dulang dia lg..hahahha
ehh ape kate ann jek buat
pot luck nanti bwk ehhhhh..
remember that!!!

::( ';')جو أمير(';' ):: said... Reply To This Comment

lepas nie aii nak terai buat lah.. nyumnyum... :)kalo sedap jue anto kat Ann sikit..kalo tak anto tue.. maknenya.. paham2 aje lah yer.. ekekeke~

mar!ahaf!z said... Reply To This Comment

terliur tgk cheesetart tu!

Ann said... Reply To This Comment

Na : erk. tetiba kita pulak kena bawak yer. haha. takpe bisa diatur. resepi senang je nih, =p

*****

Jue : wajib terai jue. senang je ni. sedap tak sedap belakang kira yg penting bg jiran rasa. haha. ai kan suka benda FREE. wekkk..

*****

Maria : nyum nyum. jom terai maria!. lepas tu tayang kat belog. =D

AyAnG 'n' AbAnG said... Reply To This Comment

time muda2 dulu..(time blom kawen)..mmg slalu wat tart ni...dh la adek2 suke mkn...berbaloi2 btol wat...huhuhuhuhuhu...

ღnFashyaღ said... Reply To This Comment

cedapnye cis tat tu........
kalo nak buat oven xdek, pemutar xde...hmm..xbest betulla xde rumah yang betul2 proper nih T__T,

nak masak2 pun xde feel...

~daRLee ZuRiS~ said... Reply To This Comment

ready made je senang.hahaa..
dasar malas! ;P
haah lah.ann bawa time port luck ti ek ;)

antalya said... Reply To This Comment

sy sokong & setuju sgt2 dgn cadangan potluck tu..bwk byk2 lebih2 sket ye ann..kang tak ckup

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said... Reply To This Comment

dapnyee nak ckit..

wardah @ fie shah said... Reply To This Comment

sedap! terus jadi lapar petang2 mcm ni.

Dayu said... Reply To This Comment

waahhh
senang gak rupanya tp macam leceh ngan anak kecik lagi
maka pastri tu beli lg bagus
hahahahaha
tapi nak jimat buat sendiri

ann, dulu bday kaisya buat sendiri ke??
hebat2..hebat!!!!

mmg teringin nak buat tart chese tu untuk bday cha nanti
berangan kena lebih
kita tgk la hasilnya nanti

Mamaleesya said... Reply To This Comment

wah sedapnye

Post a Comment