Blogger templates

Sharing # 4 : Semak gula dalam FM anak anda.

Perkongsian kali ini adalah mengenai jumlah gula dalam susu formula anak anda.
Actually, beberapa kali iklan Wardina Safiyah itu muncul di kaca TV. Iklan itu berkenaan dengan gula tambahan. Selalunya parents tak ambil kisah sangat sebab gula tak disenaraikan dalam label pemakanan.
Selalunya aku cuma buat tak tahu. Tapi hari ini, lepas saja iklan itu berakhir, terus aku capai susu formula Alia Kaiyisah dan semak kandungan dibelakang tin.
Macam mana mahu semak kandungan gula tersebut?.
  • Semak kandungan karbohidrat bagi setiap hidangan.

  • Semak maklumat saiz hidangan.

Semua maklumat ada dibelakang tin susu formula anak anda. Mudah saja kan?.
Seperti yang diketahui, si anak dara tu sudah setahun lebih setia dengan produk Enfa. So far aku puas hati sebab masalah pembuangan dia yang sedikit tak seronok sejak minum Isomill dulu hilang serta merta.
Oh!. Bercerita tentang susu soya, aku pun baru tahu yang susu soya tak bagus untuk baby. Macam2 kan sekarang ni. :(
Berbalik pada cerita asal, aku serta merta semak gula untuk susu Alia Kayisah ini. Untuk menyemak, sila rujuk sini.



Inilah jumlah sudu gula yang ada dalam susu Alia Kaiyisah setiap hari. SETIAP HARI OKEY. Terus rasa horror dan nak tukar susu lain. Buat masa ini, hanya Anmum yang tiada gula tambahan. Yang lain2 aku tak tahu.
Apa kata mommies semua try semak, then let us sharing the result. Bolehlah pakat2 tukar susu yang paling rendah kandungan gulanya.



Segala yang terbaik untukmu, anak.



10 busy bees:

nanonano said... Reply To This Comment

anmum tgh nk lakukan produk dia,
mmg la dia upkan psl kandungan gule neh..
sure ramai org beli anmum pasni
n sure harga anmum makin naik mndadak la pasneh
marketing marketing
huhu
mcm gak dha dlu
memula 1-2 produk je konon ade dha
skrg semua susu dah ade dha..

Ann said... Reply To This Comment

confirm meh?. risau dah hati aku nih. kalau mmg cuma propaganda marketing, tak apa lah. cuma takut je kalau mmg betul. banyak gula anak aku dh telan. patut lincah semacam. :p

CaHaYa^KetEnaNGan said... Reply To This Comment

haah..kekadang marketing je tu...dulu pun tak kisah benda ni, tp sejak kebelakangan ni anmum tu suke dok promote susu tanpa gula..tu yang rasa nak check susu anak kan!!! tp kalau nak tahu lbh lanjut tanya la pakar permakanan..tak pun tanya paed..sure lebih arif kan!tp naper tak kasi susu ibu? ke campur?

Hannah Johary said... Reply To This Comment

Thanks Ann! Hari tu ada tengok iklan ni tapi tak tengok tang nak calculate tu.

Nanti balik nak kira. :D

P/S: Hahaha Kaiyisah hyper eh?

sharEna said... Reply To This Comment

luckily naurah mmg consumed anmum dr dulu smpi la skrg. x pernah tukar pon. tp yg psl no added sugar nie pon baru jer anmum perkenal.

makanya mmg rege sudah naik. 1.2kg=RM70. before 1.3kg=RM60. amaun dah berkurang & rege naik. mmg taktic biasa la tue.

tp gula lebih mmg anak2 jd aktif lebih yer. hihi. ini mmg aku tahu.

so adakah naurah aku tu behave sbb gula dia kurang dlm anmum tue?

hahha..aku pon x pasti. wallahualam.

kite ibu2 nie klu x tau, ok jer. mcm soya & bpa free tu jugak la. tp bile dah tahu mule la takot mcm2 kan?

ape2 pon ann, klu tanya pendapat aku, tepuk dada tanya selera & kemampuan saje =D

Dayu said... Reply To This Comment

sama ada marketing atau mmg benar
pilihan sentiasa kat tgn kita
alamak, kotak susu dah buang
selalu beli trus masuk tupperware
ok..gi kedai tgk karbohidrat

mamamarissa said... Reply To This Comment

ok, nak gi check jap :D

afni+hafiz=dani said... Reply To This Comment

wah ada calculation jugak eh. lepas ni nk try la

Fadilah R. said... Reply To This Comment

kita mmg tahu fm mmg byk ada added sugar. tp berapa percent utk baby ambil setiap hari tu xsure. itu antara sebab xboleh ajar anak kita mkn mende manis2. kat susu pun mmg ada gula, tambah mkn coklat aiskrim bagai. bahayeeee.

Magnectic Aura said... Reply To This Comment

Saya adalah pengedar susu Ilham4u yang direka khas ramuannya tanpa gula dan pengawet. Bagi kawasan Cheras Bdr Tun Hussein Onn dan Bangsar boleh lah order dgn saya 012-3957659. Susu ini sangat istimewa kerana dibacakan ayat al-quran 30 juzuk dan ditambah kurma, kismis dan badam....penyembuh kepada penyakit ..insyallah...or email amirzain@myipo.gov.my

Post a Comment