Blogger templates

Si kecil dan susu

Alia Kaiyisah consumed produk Enfa sejak usia 3 bulan. Setelah menginjak ke angka 1, aku mula tukar kepada Enfagrow Langkah 3.
So far penerimaan dia kepada susu ini amat baik. Apa yang penting adalah dia senang poo-poo. Sebab masa minum Isomil dulu, bukan main susah nk keluarkan stool yang amat sikit itu. Lepas tu, nangis sampai merah2 muka. Sedih sangat.

Lately
si anak dara itu sudah mula kurang menyusu. Aku ingatkan sebab dia dah kenyang makan benda lain macam nasi, roti atau biskut. Tapi yang membuat aku tambah runsing, sejak pertemuan kita di Wetland ahad lepas, baru pagi tadi Alia Kaiyisah minum susu. Itu pun cuma 4oz.
Apa pendapat korang ya?. Perlu kah aku tukar susu [memandangkan nenek Kaisya berfikiran mungkin dia sudah jemu dgn susu kaler putih] atau let it be saja?.
Oh, risau!!!.




*Nak bg Dutch Lady School tapi si kecil alahan pula. Habis naik ruam dekat mulut*

13 busy bees:

zaza said... Reply To This Comment

sama mcm zia. dlu ms dia b4 1 year. dia minum susu 180ml every 3 hours. tak penah buang! lepas 1 year since dah tuka susu anmum utk 1 year. dia semakin kurang minum. kadang 140ml je. kdg2 tu pon tak habis. risau jugak mula2. tp mungkin jugak dia dah start makan macam2. asal berat dia jgn berkurang takpe kot ann. tapi kalo nak intro susu selain kaler putih pon ok. kena try n error.

Ann said... Reply To This Comment

zaza, kita dok risau kenapa dia x menyusu. yelah, apa yg kita masak utk dia pun kadang tak ada zat yg ada dlm susu kan. terfikir juga nk tukarkan susu yg ada flavour coklat ke. hopefully kaisya okeylah. takut effect berat dah kena bebel dgn nurse nanti. ;)

@e_da said... Reply To This Comment

mika pun minum enfagrow.. kalau dia taknak tu rasanya kena tukar kot.. takut dia hilang selera ke apa.. nanti susut lak badan.. heheh comel dia pakai tudung.. hihi

~daRLee ZuRiS~ said... Reply To This Comment

baru nak cakap suh kasi dutch lady kids tu.hihii...
zuris tak sabar nk tgu kysha setahun sbb nak kasi dia dutch lady kids tu.senang.hehehee...

Ann said... Reply To This Comment

Eda, nak try jugak ni. tp dah balik kampung ni x banyak brand susu ada kat sini. huhu


*****


Zuris, haha langkah bijak, senang dan cepat kan bg dutch lady tu je. mslhnya anak aku tu alah pulak. nnt abis merah bintik2 kat keliling mulut.

chik star said... Reply To This Comment

ann cakap mak ann sama cm mak as.
sebb nye ank as pon same, die jrg nak abiskan 40z, mesti berbaki punyelah.

opah die kte myb sebb die jemu dgn rase susu tu, so as tukar ss lain lah. alhamdulillah ok, die minom bnyk jugak la,,

tpi dah poo poo lak problm.
cube ann tukar ss lain plak, tpi pyhnye nak cari ss yg serasi.

OneSimpleMother said... Reply To This Comment

uish.. lamanya alia tak minum.. tak haus ke yang.. luqman kemain kuat minum lagi. makan pun banyak gak. dah terasa sangat dah kalau dokong dia skarang ni.. :)

nanonano said... Reply To This Comment

ducht lady kids yg mane ni?
ank aku pun mium DL,
so far dah msuk setahun ni,
dia sehari still lg 4botol siang 4oz punye.
ermm maybe kaisya trlalu kenyang kot weh?

Dayu said... Reply To This Comment

sorry ann
tiada pengalaman, aku sendiri masih bertanya sana sini hal susu anak ni
dr krong la aku ceduk ilmu

sharEna said... Reply To This Comment

try bg yg perisa xnk dia ann? naurah sejak aku bg yg perisa honey tu mcm x cukup suda 4oz. sllu asek x habes jer menom. skrg asek sedot2 eventho da habes susu. kesian pulak aku tgk..huhuh

Fadilah R. said... Reply To This Comment

kita pun xde pengalaman. anak kecik lg. tp kaisya dah besar cubelah minum susu lain.

afni+hafiz=dani said... Reply To This Comment

tu la mungkin dia jemu or x suka. try yg lain, beli yg pek kecik.

ummi nia said... Reply To This Comment

salam akak..anak sy nie mmg jns mudah jemu ngn sesatu brand susu..masa baby dulu dia isap snow..poo lak bau busuk & ummi yg xtahan ngn bau..ummi tkr ke anmum..dia jd sembelit lak..then tkr ke lactogen, poo poo jd kaler hijau..tnya nurse mybe susu tue manis..tkr plak ke frisolac..ok jer dia isap..msk bln ke 3 dia dh start jemu..tukar ke nan, lama gak dia isap..pstu dtg balik penyakit xnk isap..tukar ke sustagen..xnk coz perisa vanilla & coklat..then,skrg setia ngn lactogen balik..ok stakat nie, 9 auns blh abis skali isap..

Post a Comment