Blogger templates

Disebalik kisah tulang ikan.



Gambar ihsan Google.



Semalam aku EL. Unexpected. Konon2 cuti yang berbaki 6 hari tu mahu simpan dan pakai ikut planning. Tapi Allah mahu mengetahui. Kita cuma merancang dan selebihnya adalah kerja Tuhan.


Ya. Anak dara comel ok perasan kat sini tapi apa saya peduli aku tu telah tercekik tulang ikan masa buka puasa Ahad lalu. Entah tak tahu nak salahkan siapa. Aku atau husband yang dok ralit isi perut dan biarkan anak makan sendiri. Our bad. :(


Benda nak jadi. Even sebelum2 ini dia makan sendiri pun memang tak pernah tercekik, tiba2 kelmarin boleh jadi mcm tu. So bila check di ER Hospital Putrajaya kena buat x-ray untuk pastikan kedudukan tulang tu. As a well-known budak yang tak pernah duduk diam, walaupun dipegang oleh 3 orang masa nak x-ray tu tetap dia melawan which end up sampai pukul 9 tak dapat apa2.






Gambar sebelum : minum susu pun tersekat2 sebab tahan sakit. :(





Doc suggest bagi ubat tidur thru syringe which is aku x sure boleh ke tidak. Dan iya, cuma separuh ubat yang masuk dalam perut. Bolehla setakat nak bagi dia mamai tapi tak tidur2. Sakit mungkin. Pity anak ibu. :(


Balik rumah around 10. Paksa dia tidur. Masuk buai melalak. Dia nak tidur duduk!. OMG kasihan kasihan. Masa ni ibu dah asyik nak meleleh saja. Jam 11 dia tidur then off we go to ER semula utk x-ray.


This time bernasib baik. Dia jaga dari tidur masa x-ray almost done. Dan doc tunjuk dekat mana tulang tu tersangkut. Aduh.


So appointment dengan ENT semalam berjalan lancar. Even suara dia jerit satu hospital boleh dengar. Tulang pun selamat keluar dengan sekali try sahaja menggunakan gunting besi yang aku sendiri takut nak tengok.


Tulang tu aku ambil bawa balik. Hajat nak ambil gambar dan masuk blog tapi x kesampaian. Dah patah dua so aku malas nak masuk sini. Cuma bayang saja lah bihun yang belum dicelur tu sepanjang pergelangan ibu jari anda. How was that?. :(










Nota (I) :: Dah pandai fobia pada ikan. Nampak je terus say no no no. Ok sayam no more fish lepas ni ya. Kalau nak makan ikan pun kita beli salmon fillet aja. Yang tu confirm tak ada tulang. :P


Nota (II) :: 3 years since our solemnization. Happy 3rd year anniv yang.






10 busy bees:

sharEna said... Reply To This Comment

benda nak jadi dear. at least lepas nie kite lebih berhati2. there's no parents yang perfect ok! =)

jgn Kaisya xnk makan ikan sampai bila2 sudah la yerp...hehehe =p

Dayu said... Reply To This Comment

huhuhuhu
panjang gak.. kesian alya
mesti dia sakit
tak selesa..

jadikkan pengalaman kisah ann ni. tulah,kadang kita mak ayah ni
dok kalut isi perut
lupa kat anak.. takpe..takpe
tak kena, kita tak beringat

Ann said... Reply To This Comment

Sharena
rasa bersalah sungguh lah aku ni
act bukan kaisya je yg x nak makan ikan, dengan aku sekali rasanya x nak makan ikan
heheh
seriously mmg aku fobia dan akan lebih berhati2 lepas ni. thanks dear. :)

Ann said... Reply To This Comment

Dayu
memang nampak x selesa
sikit2 pegang leher
kalau rasa sakit dia diam2 je telan air liur perlahan2
kesian sangat

:(

Intan and The Boys said... Reply To This Comment

bila jadi macam ni, kita akan sentiasa alert kan Ann?

wardah @ fie shah said... Reply To This Comment

Fie pun kalau tercekik rasa tak selesa, apakan lagi Alya. Takpe Ann, things happen. Inilah namanya learning process dalam parenthood kan.

Ann said... Reply To This Comment

Intan
memang akan sentiasa alert selepas ni
kalau boleh mcm tak nak bagi makan ikan
tp x boleh la kan
cuma kita sbg parents kena lebih hati2
selama ni dah hati2 cuma mungkin x cukup lagi
:(

Ann said... Reply To This Comment

Fie
Yea, things happen. mungkin nak kita lebih waspada. harapnya no more kes macam ni in future. serik dah!

nanonano said... Reply To This Comment

olohh siannye ank dara tu sorg
xdpt nk bayangkan cane sakitnye tu ek
sbb kite ni pun if kena pun azab gler..
seb bek dh slamat semua..
alhmdulillah :)

mamamarissa said... Reply To This Comment

alahai sian kaisya..hope she's ok now...jue mmg kurang bagi ikan pada icha...takut tercekik tulang...papa dia dok bising, asyik ayam jer...lantak la, jue mmg takut jadi kes mcm nie :D

Post a Comment