Blogger templates

Anda dan warna baju kurung (",)

Hari ini ke pajabat dengan baju kurung warna campur2. Coklat gelap, ada sikit maroon dan kuning cayor. Oh nampaknya aku sudah salah hari. Itu hari masa pergi kursus, one of the speaker ada bagitahu warna2 pakaian yg sepatutnya kita pakai mengikut hari. Ini bukan wajib ya. Cuma pandangan dari segi psikologi dan sesetengahnya adalah mengikut sunnah Nabi Muhammad SAW [utk warna hijau & putih, especially].


Ok, mari Ustajah pilihan mingguan nak bagitahu tentang warna2 pilihan ini.



Isnin : PINK





Selasa : KELABU





Rabu : COKLAT atau KUNING CAYOR






Khamis : BIRU





Jumaat : HIJAU atau PUTIH





Korang pakai baju kurung kaler apa hari ni?. :)
:: sumber gambar adalah dari Mr. Google. Sekian, terima kasih ::




8 busy bees:

aziyana said... Reply To This Comment

kt opis kitrg ni pulak, ade satu akak tu die kater
isnin: purple
selasa: maroon/merah
rabu: biru
khamis: coklat/kuning
jumaat: hijau
xtau la ape sebb pakai kaler tu..

antalya said... Reply To This Comment

jumaat: ijau. maybe sbb ijau kaler islamic kan

sharEna said... Reply To This Comment

kalo aku senin, selasa, khamis mmg sokmo biru sbb uniform. rabu n jumaat jelah bleh casual hihi

hari nie pakai baju kurung tanah cream, bunga2 oren

nanonano said... Reply To This Comment

aku smggu 3hr ijau. hahahha
selebeynye pepel,
itu je yg byk sbb suke nau pepel ngn ijau :p

sweethOneY said... Reply To This Comment

Hari ni tak pakai baju kurung tapi pakai seluar dengan cardigan. Kaler ijo :D

Fadilah R. said... Reply To This Comment

pakai kaler baju pun ada ikut hari ke. kalau kaler2 lain nak pki bile plak. huhu.

wardah @ fie shah said... Reply To This Comment

Ye ke ? Fie baru tauu, kena cari ni baju hijau=putih. Hehe

Faeez Al-Ajyad said... Reply To This Comment

lihat falsafah warna...nak senang 'google' kan ia... kaler yg anda semua pakai mesti ada falsafah disebaliknya... nanti senang bila org tanya, "knapa pakai baju kaler hitam???" jawabnya: susah nk kotor...hahah..berfalsafah ker jwpn tu???huhu...(contoh sahaja...)

menurut kitab "syamail muhammadiah" (boleh beli di kedai2 buku), nabi SAW gemar memakai baju kaler MERAH... menampakkan baginda SEGAK dan GARANG... disebabkan nabi SAW seorang lelaki, xsesuai digunapakai falsafah itu utk. perempuan...

makanya, cuba cari2 apa kaler kegemaran isteri2 nabi SAW spt. Khadijah r.a. dan Aishah r.a...

mudah2an, amat mudah mengamalkan sunnah dl kehidupan seharian... ayuh, pahala sentiasa menunggu... usahakan utk mencarinya ya!!!...

Post a Comment