Blogger templates

Choc cheese layer steam cake



Resepi.
(A) Choc Moist Cake
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula castor
2 biji telur
1 cawan susu segar
1 cawan butter
(cairkan. kalau nak sedap sila guna butter Anchor ya kalau tak nak, guna buttercup pun oke!)
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat

(B) Lapisan Cheese
250gm cream cheese
60gm gula kastor
1 biji telur gred A
25ml air


Adunan Choc Moist
Pukul gula + telur sampai kembang
Masukkan susu segar + serbuk koko + tepung gandum + soda + baking powder
Masukkan butter yang telah dicairkan

Adunan Cheese
Pukul cream cheese + gula (hingga gula hancur)
Masukkan telur + air

Letakkan separuh adunan kek coklat ke dalam loyang dan tutup dengan kain/aluminium foil
Kukus selama 20 minit
Masukkan lapisan cheese dan kukus lagi selama 15 minit
Masukkan baki adunan kek coklat dan kukus selama 15 minit
Sejukkan dan ready untuk makan. Nak lagi sedap buat topping ganache dan sprinkle chocolate chip/rice. Potong strawberry. Wallah!.


Selamat mencuba!
Btw kek ai tu i tak kukus tau. Derhaka sikit part ni. I bakar instead of kukus. Heh!


10 busy bees:

Luv like this.... said... Reply To This Comment

shedap nye..kt amik resepi eh!!thanks ye sharing

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said... Reply To This Comment

hmmm...nmpk sedap..tp mmg sy xde skill buat kek..slalu x jd =(

ღnFashyaღ said... Reply To This Comment

rajinnya kamu ann......terliut rase

nanonano said... Reply To This Comment

aku xpenah gune choc ganache tuh, gane yek??

nanonano said... Reply To This Comment

btw pernah tgk respei ni kak blog masam manis tu, nk try, tp bile tgk kne kukus byk step, trus trkubur, hehehe

Ann said... Reply To This Comment

Farhana,
sila sila
nanti jadi tepek kat belog eh
:)

Ann said... Reply To This Comment

Puan Dot,
kena practice banyak2 kali hehe
i suka buat aje, part makan suruh org lain
:D

Ann said... Reply To This Comment

Fashya,
terliut?. hehehe

meh try sekali. :)

Ann said... Reply To This Comment

Mek na,
kukus je pun. kejap je 15min bukan lama. tapi aku derhaka pergi bakar haha. sbb aku malas buka kotak pengukus. :P


choc ganache tu senang je
mu pegi google recipe sana!
:)

Fadilah R. said... Reply To This Comment

hamboi siap deco. boleh gak cuba ni. kalau kukus dia jadi cane erk. lagi soft lah dr yg bakar erk.

Post a Comment