Blogger templates

Bandung Escapade - (1)

Currency exchage RM350 : 1 million.

Okey, starts perasan jadi jutawan.

Flight kami departed from LCCT tepat jam 6.35am. Memang seriously mengantuk sebab 3.30am sudah bangun and siap2. Check in is 2 hours before. So oleh kerana aku buta IT sikit takmo check-in dekat websites merasalah sebelum subuh dah kena menyuluh jalan ke airport sane.

Mujur Alia tak meragam. Excited lg ada bila sebut nak naik kapal.


Flight was smooth thoughout the journey. Alhamdulillah. That is the reason why aku selalu opt for early morning flight. Cuma masa nak landing tu a bit scary la. Macam membabi buta juga rasanya the landing. Haha pandai je aku kan. Wthat ever it is, aku asal nampak je Malay pilot yang pakai kopiah masuk cabin terus rasa lega. Bajet penerbangan tu selamat lah kan. Konon. :P




Landing time at 7.55am Indonesia time, 8.55am waktu Malaysia. Cerah lagi. Setiap orang carry 1 backpack masing2. Itu memang syarat sebab kami tak ambil luggage from Kl - BDO. Jimat disitu. Baju bawa pun 2 helai sorang. Kecuali Alia lah, dia special sikit dapat bawa 4 helai.

4 helai memang nampak banyak. Tapi 2 helai sudah habis pakai pd hari pertama sahaja. Kejap basah air tumpah. Kejap kotor kena aiskrim. Yang lg haru, bila makan Calciyum versi Indonesia yang cayor tertumpah atas baju, nak tukar ammi tak bawa extra sebab masa itu dekat mall, so Cik Dib berkejaran masuk Carrefour n beli T-shirt paling murah rate IDR12,000 untuk pakai sementara. Huh!. Memang banyak kena sabar bila bawa budak kecil jalan.


Ok, back to topic asal. Kami melepasi imigresen lebih kurang setengah jam, untuk cap jari - bukan ibu jari ye tetapi 4 jari yang lain dan ambil gambar muka. Tidaklah smpai dia suruh kau senyum nampak gigi penuh tu, cuma ambil asal nampak muka kita je. Takut kot kalau2 hilang, senang lah diorang nak cari.

Then terus menuju ke hotel. Guna taxi je rate IDR50,000. Dari airport ke Sukajadi tak jauh cuma weekday pagi2 is always macet. Orang mau pergi kerja, buk!.

Dalam kepala ingat nak tido je. Sampai hotel bilik belum ready. So we all jalan kaki ke Paris Van Java, mall paling best dan besar setakat hari ini, di Bandung. Open air concept. Malangnya sampai sana kedai baru nak buka. Frust lagi. Makan aiskrim lah sebagai alas perut. 3 kon kecil cinonet dengan rate IDR10,000.


Dah puas pusing2 melawat burung dan port ice-skating di Bandung ni, kami pun pulang lah ke hotel semula. Before tu, singgah makan depan hotel which is Pak Chi Met Restaurant. Memang recommended sebab sedap. Gurame bakar, of course. Paired with Jus jeruk and Alpokat. Nyum nyum. Then check-in, mandikan Alia - kasi susu - tukar baju - off she goes to lala land.

Btw, untuk 2 hari pertama kami menginap di Sukajadi Hotel. Dekat dengan PVJ dan mudah untuk kemana-mana menggunakan angkotan kota.




Tinggalkan Alia dengan Cik Dib. Ayah and ammi siap2 dan terus menuju ke sini, menggunakan angkotan kota rate IDR2,500/person.



Ini memang heaven untuk kaki shopping. Dari textile ke baju ready-made ke telekung etc etc semua ada. Pencarian hari pertama ini adalah untuk saudara mara, dan sahabat. Kain untuk kebaya/jubah memang sangat cantik dan murah. Murah disini adalah SANGAT MURAH. Jubah penuh beads ready made boleh dapat dengan harga RM70. Kain knead shantung can get for less than RM60. Telekung dari yang semahal2 sampai yang paling murah which was displayed for IDR20,000. Cuma kena bear in mind dia punya quality lah. Paling murah yang aku dapat cost me IDR75,000 dan quality kain memang baik. Telekung 100% cotton yang aku beli untuk my mom hanya berharga IDR150,000. Part ini memang aku sangat berpuas hati.

Cuma tak best tang handbag je lah. Berangan nak pakai imitate handbag grade A tak kesampaian sebab tak jumpa yang berkenan di hati. Haha. Tapi tak apa, tak ralat sangat sebab aku dah borong berpasang2 kain termasuk kain untuk dress Alia. Woot wooooot!.

Lebih kurang 3-4 jam lepas tu kami pulang ke hotel. Since Alia dah start merengek2 macam nak bangun. Oh, btw hubster beli simcard simPATI for him and Diba. Senang nak calling and text-ing. So when Diba text yang Alia merengek kami pun terus pikul beg keluar dari PBTC, negoriate with taxi driver ttg taxi fare - we got IDR40,000 and sampai hotel in 20 mins time.

Malam dinner dekat hotel saja, sebab hujan. Menu was so-so, kecuali pisang goreng keju. Aummm, dap dap dappp kata Alia. Kalau korang nak pergi, aku suggest dinner dekat PVJ. Banyak cafe sedap2 sana. Fast food pun ada.

Total damage day 1 : IDR 2,267,000.

Ok. Continue later.

5 busy bees:

nanonano said... Reply To This Comment

fuhh kuor doh part 1 bandung dia, kehkeh
aku selok nk tgk gmbar2 mu sopim je la weh, cpt, :p

eh pergi 4org je kah?

mamamarissa said... Reply To This Comment

ala, rindunya nak gi shopping kat bandung...dulu pun kami dok kat sukajadi hotel nie :D

Ann said... Reply To This Comment

Mekna
haha
dah kuor dah part 1
tunggu lah ber-part part lg baru sampai ke part kain mu tu weyh
btw kan aku dh up dlm fb?
hahaha

Ann said... Reply To This Comment

Jue
dulu dok sini jugak ke?
okla condition hotel not bad
location wise sbb dkt dgb pvj
cuma agak jauh dgn town
lain kali kalau nk pegi me nk duduk area ci-walk
walking distance nak soping jeans & handbag
hehehe

sharEna said... Reply To This Comment

hohoho..stroller naurah da sampai sane. xleh jadik nie...agagag =p

next year lah..insyallah =D

Post a Comment