Blogger templates

Bandung Escapade - (2)

Ok.

Today nak share itinerary day 2. So far, masih berjalan mengikut itinerary yang telah ditulis awal2.

Btw, 2 hari pertama kami tak menggunakan khidmat supir. Agak susah juga pada mulanya. Nak kemana-mana kena naik angkotan kota atau taxi. Mujur duduk hotel tepi jalan yang mudah sangat nak dapat kenderaan. Tahan saja lah, beratur kenderaan menanti nak berhenti. :)



Again, breakfast was so-so. Aku rasa macam tak memuaskan sangat lah bayar almost 200 per night tapi pilihan breakfast adalah sangat limited. Lepas itu, bukan semua masuk dek tekak. Haha. Pasrah aja lah. Nama pun kat tempat orang, kan?.

Next time nak pergi lagi aku nak stay area Chihampelas. Aston Tropicana looks great. Memang sejak balik hari tu aku pasang niat nak datang lagi. This time, with families, maybe. :)



After breakfast around 9am kami gerak menuju ke Pasar Baru lagi. Muntah hijau eh ngadap kain memanjang. Haha. Tapi can't resist sebab deals memang jenis yang tak sampai hati nak tolak. Masuk Pasar Baru, aku tak berani bawa keluar camera gabak. Risau. Orang mengekor sana-sini, nak menjual diorang punya stuff. Kasihan babe. Semua orang survive nak cari duit.



Naik angkotan kota pengalaman baru untuk kami semua. Memang seronok especially untuk Alia. Sokmo sebut, jukkk..jukkk anginnn. Haha. Bila nak berhenti, kena sebut "kiri" - "kiri" so depa akan berhenti kan kenderaan. Rate untuk angkot ini adalah IDR2,500 - IDR3,000 seorang depends on location.

Cuma yang tak seronok, everytime angkot berhenti, ada saja yang tumpang duduk, dan tunjuk skill masing2 samada menyanyi, main seruling, gitar etc etc. Lepas habis depa hulur tangan minta duit.

Kadang2 timbul rasa kasihan. Tertanya-tanya juga kenapa tak cari kerja sedangkan semuanya masih muda dan banyak kudrat. Esoknya kami tanya pada Pak supir. Rupanya di sana untuk kerja pun perlu uwang. Bukan education semata-mata. Untuk jadi cikgu, perlu ada 25 juta, askar 10 juta, polis 15 juta. Even untuk cari kerja di Malaysia pun at least perlu ada uwang, kecuali perempuan. Macam tu lah susahnya depa ni, dah ada kelulusan pun tak menjamin ada kerja kalau tak ada duit.

Sebab itu ramai yang datang Malaysia naik tongkang, kot?. Kalau nasib baik selamat sampai. Kalau tidak, terkubur di tengah lautan. :(



Btw, hari kedua kami habis di Pasar Baru saja. Gambar barang tak sempat nak snap. Yang ada gambar bag atas troli di lcct. Jadi lah kan. 2 beg besar yang dibalut dengan cling di atas tu hasil dari Pasar Baru saja. Fuhh, memang dah ku agak dari awal.

Bought laces untuk bakal pengantin dari D Fashion. Bukan lace aja malah kain untuk bride's families semua sapu dekat satu kedai saja. Pening dah mak nak pusing sana-sini. To my surprise, harga lace memang boleh buat orang urut dada. Urut dada sebab murah sangat. Dari french lace ke lace biasa2, u name it semua ada. Cotton for the families pun aku sambar sini.



Malam dinner di Warung Nasi Ampera sajo, sebab dah letih berjalan 1 hari. Lokasi wise, sebelah hotel. Itu yang best stay dekat Sukajadi hotel. Senang nak cari makan, cuma jauh sikit kalau nak ke factory outlet. Oh, cerita pasal FO dekat next entry yerp. :)

Menu macam biasa. Gurame bakar, udang tusuk dan cumi bakar. Tak dilupakan karedok yang boleh aku umpamakan macam daun ubi hutan. Dihidangkan bersama 3 jenis sambal yang sedap dan terasa-rasa lagi di tekak. :)

Total damage day 2 : almost IDR3,000,000.

Continue later.



8 busy bees:

Imaan09 said... Reply To This Comment

uhuu..besnyaa g jalan2..n bersopping sakan..

nanonano said... Reply To This Comment

tu dia, part 2,
syoknye, tp mu mcm teror je jln2 kt sana eh,
klu aku, maunye mati kutu kot, nk pegi mane2, huhu

Ann said... Reply To This Comment

Imaan,
shopping is always best kalau poketnya tebal
hahaha

Ann said... Reply To This Comment

Nano
malas aku nk up entry banyak2 nih
tp banyak sgt menda nk tulis kah kah kah
btw tak terer mek tp sebelum pegi byk study
mcm nk exam je gayanya kan
kekeke
jom mek, next time!
:)

sharEna said... Reply To This Comment

kan bagos ade stroller. kalo anak xmo ddk, leh jd tempat letak barang. bijak kan? HAHAHHA

ee...buat aku x sabo nk g bandung. cepatlah dapat bonus. zasss, aku booked tiket. ajak kak ya skali =D

Amiizaa2001 said... Reply To This Comment

laling,

Bandung bab makan memang out...anak2 akak masa prg sana especially allysha rela makan roti+pizza jerk...compare makan nsi dll.

Ann said... Reply To This Comment

Ena,
ampun ke naurah sbb tompang letak brownies kartika sari dekat stroller dia
kekeke

sila lah pergi mek
mu nk murah tiket klu time x sale
cuba book KLM, turun Jakarta
dpt bagasi 20kg lagi mcm MAS
then ambil driver terus hantar ke Bandung

itu le plan aku kalau kesampaian nk pergi lagi
aku ada terbaca KLM return tiket lbh kurang 35o
sama mcm tiket AA time x sale
tp rugi sbb kena bayar luggage
:(

Ann said... Reply To This Comment

Amiiza
dua hari pertama larat lagi la nak mkn nasi
masuk hari ketiga dh x lalu tekak
haha
tp sbb anak still kena makan nasi
tu yg asik p kedai makan nasik je
hahaha

Post a Comment