Blogger templates

Bandung Escapade - (3) : Factory Outlet time!!

We went to factory outlet on day 3. Memang bersepah2 FOS dekat Bandung ni. Kalau nak pergi semua memang tak sempat. We ended by going only the famous outlet saja.


Pagi di Bandung memang sentiasa sejuk.
Sepanjang 3h 2m di Sukajadi hotel, tido memang tanpa aircond.



Hari ketiga kami menggunakan khidmat supir yang dikenali melalui guard Sukajadi hotel. At first aku dh booking another supir through email. Tapi boleh pula aku misplace the phone number. So end up tanya dekat guard hotel, and lucky us sebab dia ada kawan yang boleh beri kami full day car, with driver & gas cuma dengan harga IDR 400,000. Terus booking for 2 days.


Memperkenalkan Pak Asep yang sentiasa senyum tanpa nampak gigi.
Sudah beberapa tahun kahwin tapi belum punya rezeki untuk dapat anak.
Insya-Allah ya pak. Mungkin rezekinya ada nanti.







Memandangkan hari ketiga adalah hari Jumaat, kami decide untuk jalan FOS dekat area town. Senang sikit hubby nak pergi solat Jumaat. Kami mulakan dengan outlet Summit, then Secret. Sebelah menyebelah je pun building-nya. Aku lebih prefer Secret. Banyak pilihan especially for the kids/babies. Alia punya baju pun mostly from Secret. Banyak choice from international brand yang kena reject to local brand yang tak pernah tahu pun kewujudannya.






Seriously aku gone mad memilih baju Alia. Mana tidaknya, brand seperti Zara kids - Esprit - Jumping Beans - Gap, semuanya boleh dapat for less than RM25. Fuhhh, fuhh..bukan baby T taw tapi dress, skirt and also knitted dress. Itu adalah di antara yang aku grab for Alia.



Tempat melepas lelah selepas penat shopping.
Sambil makan eskrem durian ataupun cendol dan batagor siomay.


Alhamdulillah, jalan tidak macet eventho hari Jumaat. Lepas husband solat Jumaat, kami teruskan perjalanan ke Toko Tiga. Konon mahu cari jeans. Tapi keluar dengan perasaan hampa sebab tak ada langsung yang berkenan di hati.


Singgah maret (market) berhadapan toko Tiga untuk beli minuman.
Alia terpandang strawberries, berharga IDR9,500 untuk 1 peket besar.
Sangat manis weyh, terkenang2 sampai sekarang.


Kemudian teruskan perjalanan ke Rumah Mode (pronounced as Mo-dey). Top ranking outlet for Malaysia kata Pak Asep. But for me, aku tak suka sangat sebab harga dia mahal sikit dari 2 outlet yang kami pergi sebelumnya. Knitted dress yang aku beli di Secret dengan harga IDR 75,000 - berharga IDR 99,000 di Rumah Mode. So shopping sikit2 saja lah. Si adik grab beberapa helai blouse, me sehelai je while Alia dapat 1 lagi knitted dress dan Levi's reject. Haha.



Satu-satunya gambar di Rumah Mode.
Sambil makan pizza hot crepe + isi tuna.

Lepas keluar Rumah Mode, kami ke Heritage. Yang ini pun best. Pilihan pun boleh dikatakan banyak dan harga berpatutan. Manage to get beberapa helai blouse dan baju Alia, lagi?. Haha. Nasiblah. Memang tujuan utama nak membeli untuk anak pun. Sampai kan masa kat kedai tekstil beli kain pun aku rembat kain utk dress Alia sekali. Bajet nak jahit sendiri buat dress. Nantikan saja lah menjadi ke tidak. Kah kah kah.


Overall, puas hati sangat sebab dapat membeli banyak untuk anak. Cik Dib pun mesti sekarang asyik senyum je bila pandang blouse yang dia grab dekat outlet hari tu. Haha. Trimas to Pak Asep sebab melayan kami dari jam 9 pagi sehingga jam 9 malam. Malam tu kami dinner di restoran apetah, aku dah lupa nama dia - di area Braga. Gurame lagi lah nampaknya, sampai perit tekak aku nak telan. Hahaha.


Total damage day 3 : almost IDR1,500,000Continue later. Anyway, day 2 punya cerita is here.


16 busy bees:

Imaan09 said... Reply To This Comment

sis..nnt laaast skali buat jadual kos/duit y abes ek.. mana tau bleh jd panduan di masa akan datang (ntah bilaa laa nk sampai..verangan dulu)

Ann said... Reply To This Comment

Imaan
Insya-Allah sis
memang boleh save banyak if plan betul2
terutamanya part hotel & transportation
:)

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said... Reply To This Comment

mmg syok eh jln2..kita kene tunggu aishah besar skit baru leh g jln2 camni ehehhe

sure bes dpt soping dress lawa2 wuwuwuwuwu

Ann said... Reply To This Comment

Rose
takpe mek tunggu aishah besar sket baru seronok nak bawa jalan2
kecil sangat lagi dia x faham apa2
hehe

part shopping memang seronok
kat sana baju baby girl mmg banyak dan cantik2
:)

sharEna said... Reply To This Comment

wooo..soping baju anak mmg heaven la. aku pon mmg gila kalo beli baje ke Naurah. hari tu kuar sekali rembat berbelas helai. RM150 terbang gtu saje. tp puas hati. da lama x beli baju dia =p

aLyNnZ said... Reply To This Comment

besar dah nak dara awk..mcmane boley terlepas pandang blog awk sedangkan dulu selalu follw perkembangan awak..

sonoknyer dpt berjalan2 ketempat org..bwk anak skali plak tu..

nanonano said... Reply To This Comment

wahhhh dah tu xborong byk2? jual kat sni? nak jugak borong2 baju brand kat mika, kahkah

Ann said... Reply To This Comment

Ena,
baje?. mu ni sokmo typo
kah kah kah

aku pun lama x shoping baju alia
ni konon nak balas dendam
tp baju basahan x banyak pulak
so kena balas dendam gak shopping baju basahan lepas ni
kekeke

Ann said... Reply To This Comment

Alynnz,
itulah kan
masing2 terlepas pandang
tahu2 anak semua dah besar panjang
hehe


setakat ini berjalan mmg bawa anak
mcm x sampai hati nak tinggal
:)

Ann said... Reply To This Comment

Na,
tak berani nk beli banyak2 takut xde sapa yg nak
serupa shantung tu la weyh
tp sbb shantung tu ada sebab kukuh
tak cukup uwang nak rembat sekodi terus
kekeke

wardah @ fie shah said... Reply To This Comment

ish, bestnya. boleh jadi panduan nak berjalan ni.

GreenJade said... Reply To This Comment

hehe comei 1st foto tuh.

mmg best dpt spend time dgn family kan..masa pegi Bandung kerap hujan tak?

salam singgah salam ukhwah

aziyana said... Reply To This Comment

bestnya..ann convert la dlm rm trus..hahahha pasni leh trip ke bandung ler..aku ni leh thn jugok hantu shopping

Ann said... Reply To This Comment

Fie,
bab berjalan memang selalunya best
lagi2 dapat shopping sama
kekeke

Ann said... Reply To This Comment

Green Jade,
salam kenal!

btw masa dekat bandung malam pertama hujan lebat
malam2 berikutnya cuaca okay

daytime pun ok cuma sesekali hujan renyai

:)

Ann said... Reply To This Comment

Yana,
nanti daku convert to rm yerp
so senang mu nak buat calculation utk holiday mu next year ke sana
cewah pandai je haku
hahaha

Post a Comment