Blogger templates

Potty training


Alia dah nak masuk 3 tahun. Lagi beberapa hari. 

Aku rasa dah sepatutnya dia pandai shishi and popoo sendiri. Means, tanpa diaper. Meantime, aku berjaya potty train dia during weekend sahaja. Hassle but worth. Rasa lega sangat bila dapat dengar bunyi shishi dan nampak popoo dia atas lantai toilet. Haha sangat exaggerate.

Aku hanya potty dia secara sendiri, tanpa bantuan alat-alat potty training yang macam-macam dalam internet nun. Bukan apa, nak beli yang ala-ala ladder tu aku takut. Macam x secure. Ngeri je nak suruh anak panjat-panjat kat tempat licin macam itu. Kalau yang jenis duduk serupa toilet bowl, aku pulak yang malas nak mencuci bagai. Kehkeh. 

So far so good. Kakak pun dh tak geli tgk popoo sendiri mcm dulu.

Oh, lupa nak mention. Potty on weekend cuma di siang hari, while weekdays waktu malam di antara waktu selepas balik tadika dan sebelum tidur. Pernah test tidur tanpa diaper beberapa kali, ada yang berjaya, ada yang tidak. Among 3-4 nights, cuma 1 malam saja berjaya tanpa shishi sampai ke pagi. 

Nak panjangkan usaha potty training during weekday macam susah sikit. Kalau dah berjaya train untuk sehari semalam during weekend, baru boleh inform teacher yang kakak dah diaper-free. Ehehe. Tak sabar!.

Ok. Aku nak share sikit tips-tips yang aku rasa bagus untuk mulakan potty train. 

:: Pakai baju/pant yang simple. Yang senang nak buka when there is sign of shishi or popoo. Kalau Alia tu everytime nak berhajat dia akn jerit kuat-kuat 1 rumah "nak yakkkk!" or "nak ciciiiiiiiiii". 

:: Kena selalu tanya. Masa mula-mula dulu aku akan tanya like every 15 minutes?. Sekarang setengah jam sekali. Kadang lupa juga nak tanya sebab kakak dah boleh bagitahu kalau dia nak ke toilet.

:: Pujian. Yang ini aku rasa banyak memberi kesan. At least pada Alia. Lepas je hajat dalam toilet, kena puji, kena peluk, kena sayang. Good girl kakak. Budak bijak kena shishi dalam toilet. Siapa takmo shishi dalam toilet nanti cici dia kena gigit kodail (crocodile) -- haha yg ni bukan pujian, dah macam ugutan pulak. 

That's all, semoga ada yang boleh membawa manfaat. Selamat ber-potty training untuk anak-anak manja korang!. :) 


13 busy bees:

MaR said... Reply To This Comment

mmg budak2 ni kne puji sket kan baru dorg rase best nak wat sesuatu bende tu kan....qaseh pon bile die g shi shi or poo2 sendiri kat toilet mst mar cakp 'pandai ank mama, dah besar dah kan, takyah pakai pempes tau' trus die senyum2 bangge...heheheh

mamaellycollection said... Reply To This Comment

thanx ann sebab wat entry ni..elly tak start lagi wat kat isya..kene mula kan rasanya nie..

aziyana said... Reply To This Comment

nk ajar gak ar husna awal2...plus skrg suke sngt bukak sdn pampers die tu..huhuh nk paki kemain payah

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@MaR haha kan. busak2 ni mmg pantang kena puji sokmo la senyum malu2 gittew. good girl qaseh dah pandai shishi kat toilet sendiri :))

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@mamaellycollection welcome elly. takpe, depend on parent sebenanrnya. kalau belum ready, its ok. ajar dia perlahan2 k. good luck. :)

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@aziyana bagus juga yana nk ajar awal2. part suka buka pampers tu alia pun mcm tu. kena beli diaper yg pricey sikit, sbb tape boleh buka banyak2 kali. kalau tak everytime dia buka, dah tak boleh nk lekat lg. rugi rugi hehe

Maria Rajab said... Reply To This Comment

kita skrg ni tgh dok fikir mcmn nak PT aqil bila tido..tp so far ada 2 3 hari yg dia pass..xpakai pampers tido pn xkencing..sign utk tak pakai pampers mlm agaknya..huhu..

nanonano said... Reply To This Comment

aku pon dh lama potty train mika
cume agak trbantut skit bila ngn mil
mil xske lg nk potty train, dia ckp kecik lg
tp so far if mika ngn aku mmg xpkai pempes melainkan kuar jenjalan or time tido..
tp ksian tgk dia kdang2 konpius bile kuar umah
nk trkencing duk tahan2 pegang bird dia
pdhl pkai pempes, aku ckp kencing je la
tp dia mcm duk tahan2 nk g toilet gak, blurrr jap aku, hahaha

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@nanonano haha mcm sama je dengan kakak. kalau keluar kan sokmo kata mummy kakak nak cici, padahal pakai diaper tu. agaknya diorang confuse kot kan. hehe.

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@Maria Rajab kita pun belum berjaya sepenuhnya waktu tido. kalau rajin terlebih sikit baru la x pakaikan diaper sbb confirm esok pagi kena cuci cadar, comforter segala haha

sharEna said... Reply To This Comment

Naurah pon dah boleh tahan kencing & berak sbnrnya. tp tuelah...kt taska deme malas nk basuh if bdk2 terkench or berak tu. so pakai la jugak. kt rmh kdg dia xnak pakai mmg aku pesan soh bgtau if nak kench or ber tu. sokay aje. tp kdg dia yg nk pakai diapers. bile aku kata x payah, dia kata nti klu kakak kenc mcm mana? ugut aku pulak????grrrr

ryy.han said... Reply To This Comment

nak try gak potty train time weekend..tapi anak no 2 plak pantang org g bilik air camno nih (pstu klu dh masuk bilik air start nk main air plak)...bagi train dua2 serentak rasa yg no 2 xpaham lagi..adeh

antalya said... Reply To This Comment

tgh aimed alas toilet bowl utk bebudak. berkenan dah. dh ada benda alah tu insyaallah semangat sket nk potty train. tp minah tu susah sket, suka wat keje dediam.tau2 je dh busuk satu umah huhhh

Post a Comment