Blogger templates

Ayam Panggang a'la Kenny Rogers

Hahaaaa hambik kau!. Gemok betul gambar ketiak ayam nih. Kehkeh.


Ok. First of all, resipi credit to Mar, Ayam Panggang a'la Kenny Rogers katanya. 

Actually Sabtu tu aku dah kering idea nak masak apa. Kering idea dan bahan pun kering. Kantas check-check blog, godek sana sini teringat resipi ayam dalam blog Mar. Bahan pun almost complete, kecuali ayam.

Makanya husband pun terpaksa lah pergi pasar beli pelakon utama sang ayam. 

Sebelum tepek resipi, aku nak bgtahu yang resipi ni mmg perfect utk orang malas like me. Ahaha. Ringkas, mudah dan yang penting sedap sedap sedap. Serious memang sedap. *___^

Resipi by Mar, [di-derhakai oleh aku. Kehkeh] 
5 ketul ayam
2 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
1 inci halia*

1 sudu sos tiram*
2 sudu kicap pekat* [aku pakai kicap biasa. cap Jalen]
Lada hitam* [Mar pakai 5 sudu. Aku guna dua sudu sahaja + 3 sudu besar sos lada hitam]
1 sudu besar madu* [aku tambah lagi 3 sudu. serious sedap woh banyak madu!]
1 ketul kiub ayam *
1 sudu besar gula pasir*
1 sudu besar herba campuran* [tak ada herba campuran. pakai thymes sbb itu je yg ada dlm fridge]
1 sudu teh garam halus*
Sedikit mentega


Cara penyediaan:


1. Campur kesemua bahan yang bertanda * dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi bersama-sama ayam yang telah dibersihkan. Pastikan sume bahagian ayam telah dilumurkan tau. Lepas tu perap selama 1 setengah jam/semalaman [ai perap 20 minit je sebab tak sabar]
3. Sapu sedikit mentega pada keseluruhan ayam sebelum proses memangang di mulakan. 

4. Susunkan ayam dalam pemamggang ajaib dan bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak [kita panggang 20mins]. Kalau tak nak ayam tu terlalu kering setiap kali kite checkk ayam tu sapukan sikit bahan perap tu pada ayam
5. Siap. Makan panas-panas memang heaven!.



8 busy bees:

MaR said... Reply To This Comment

yeay!mmg sedap mkn panas2....

Maria Rajab said... Reply To This Comment

ku rs mcm ku pernah buat cuma xda madu n herba campuran + kiub ayam..nnt nak try buat gak la resepi ni..meh pinjam madu dgn periuk ajaib mu tu..hehe..

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@MaR Mar! laku betul ayam mu ni kelmarin. Sampai licin pinggan tak sempat nk tinggal ke kakak Alia. Hahah

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@Maria Rajab Periuk ajaib boleh pinjam. Madu mana boleh share. Kihkihhh

mamaellycollection said... Reply To This Comment

errr mcm sedap je.. kene beli periuk ajaib ni!!

antalya said... Reply To This Comment

mkn seketoi je ke? ckup ke

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@antalya Yun, seketul ni aku kidnap dulu. makan senyap2. haha. yg berketul2 lagi dalam bekas tunggu masa utk di-ngap!. hikhik

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@mamaellycollection sedapppppppp elly. wajib beli benda ajaib ni. last time kita nmpak deal Happycall rm88 je tao!

Post a Comment