Blogger templates

Pavlova

Hola.

Lama sangat aku stop baking since I am expected for second baby, sehinggalah aku miscarriage dua bulan lepas. Nak rehat kononnya. Tapi bila dah ada bunyi-bunyian di belakang sebab lama tak makan cake, so terpaksa kugagahi juga kederat utk melaksanakan mimpi indah dua orang dalam rumah ittew.

For the first time ever, aku bake blueberry choc cheese brownies. Haha. Resepi dari Citarasawan. Sedap dan kachang. No gambar. Dalam IG ada. Haha, I olls dah active dlm Instagram lening. Miahaha.


Lepas tu kan, tekak I olls pulak terasa-rasa nak makan pavlova. Bukan mengidam ok. Karang jadi mcm dlm FB. I olls cari markisa nak buh atas pavvy ni, terus ramai yang offer sbb ingatkan I olls mengidam. Hakhak. 

Sorry U olls. Tak terniat nak mempermainkan perasaan korang. 

Back to kisah Pavlova, aku buat terus 2 adunan. Tak menahan kan tamaknya. Tapi takpe, boleh bagi jiran-jiran rasa, kononnya. Buat gemok-gemok dapat la 18 pcs mini pavvy. Sudahnya, jiran-jiran tak merasa sebijik pon, haha semuanya dihabiskan dalam ms 2 hari oleh dua setengah perut manusia yang tak tahu erti kenyang. Setengah perut tu goes to Alia sbb dia makan kerak pavvy lepas tu balance kasi ayah suruh habiskan. Mihmihmih.


Err. Perlu ke share resipi?. Rasanya semua boleh google je kans. Banyak resipi boleh dapat tapi yang aku guna selama ini is based on pengalaman sendiri. Banyak resipi yg aku buat tak berapa menjadi, atau tak jadi langsung. Kan Mekna kan. Heheh!. 

Resipi yang aku gunakan cuma putih telur, gula castor, cuka dan sedikit vanilla essence. Tak ada tepung. Whip cream favorite is from Emborgh. Lain-lain brand pun boleh as long ianya non-dairy whipping cream.  

Kakak Alia macam biasa, bila orang sibuk dengan mixer dia pun nak join sama. Sekejap je lepas tu mula lah mulut membebel cakap mummy buat bising. Haha. Yelah nak, mixer mummy ni hadiah dari orang je, bukan mixer mahal macam yang selalu kita tengok kat channel AFC tuw.

Monster nak makan pavvy mummy. Harharrr.

7 busy bees:

Faizah^Ramli said... Reply To This Comment

Lapor pavlova la pulak... hehe...buat pavlova kecik2 cam nehs xdela muak sgt nk makan dgn rakus :P

~daRLee ZuRiS~ said... Reply To This Comment

Arghhhhh!!! Cepatlah habis pantang!
Huhuuuu

antalya said... Reply To This Comment

cute jer pavlova kecik2 nih

sharEna said... Reply To This Comment

smlm nmpk buah markisa kecut kat giant terus teringat ko hahahaha

bilelah aku nk beli mixer -.-"

nanonano said... Reply To This Comment

buah markisa kt umah aku smpai kecut2 nk buruk sbb xtrguna, hahaha sbb sbiji markisa tu aku dpt tabur utk 2bj pavvy size bsr okeh.. mne nk abis gtu,,,hahaha

juelee said... Reply To This Comment

argh stress tgk pavlova ko ann...

juelee said... Reply To This Comment

ann, buat la button follower, senang tahu ada entri baru.. nk jadik follower yg pertama nie..

Post a Comment