Blogger templates

Krabi, Thailand - Day 1

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Allah masih beri nikmat kesihatan dan rezeki untuk kami jjcm luar Malaysia buat kali kedua. Last time was on Dec 2011, that time pergi Bandung and Alia almost 2 years old.

Macam biasa, menggunakan khidmat Now Everyone Can Fly maka merasa lah kami singgah ke Krabi, Thailand dalam misi jjcm kali ini. Flight tix beli few months before, dengan harga RM150/pax. Kalau tunggu promo, memang boleh dapat half from this price.

Depart for Krabi Airport jam 7am. Morning sangat. Journey 1 hour, arrived also at 7am [GMT +7]. As usual, the reason i took early morning flight adalah, selalunya pagi2 ni cuaca cerah, awan clear so bumpy and air pocket tu idok ler rasa sangat kehkeh. Dasar penakot nauzubillah.

Sampai airport, terus ambil taxi. Sebab kami berlima maka-nya naik taxi lagi murah dari bus. If u all pergi 2-3 orang, naik bus more cheaper, fare is around THB150/person. Manakala 1 taxi dia charge THB500-600. Masa kami tu, dia charge THB500. Perjalanan 20 mins.


Sampai hotel, tunjuk voucher from Asiarooms, bayar dan terus dapat masuk bilik. Tak perlu tunggu check in time at 2pm. Ahkak suke. Once masuk bilik, Encik & Puan Gajoh ini yang i oll cari dulu. Kehkeh.

Kami stay di Aonang Goodwill Hotel. Consider as budget hotel yet clean. Bersih sangat sampai boleh nampak muka sendiri bila tenung lantai. Heheh!. Rate sangat affordable iaitu RM60/night. Termasuk wifi 24 jam. Boleh online sampai lebam.

Terima kasih kepada kalian semua kerana telah bantu mengenyangkan perut kami berlima

First day tak ada apa-apa activity. Sebab pagi sebelum berangkat ke airport, Alia still demam with temp 38 C. Last masuk ubat punggung jam 3.30am. So kita orang standby je la nak masuk ubat after 8 hours. 


Lepas 8 jam.


Lepas 12 jam.


Lepas 24 jam.



Tak demam terus u olls. Sabarkan aje lah. Padahal a day before pergi, siap kena buat blood test dekat klinik Putrajaya tao. Huhuh. Saja lah demam tu, terus baik bila berubah angin khen.


Lunch kita orang makan maggi, roti dan tit bits dalam bilik. Sambil tunggu kakak bangun tidur. Bancuh milo minum panas-panas oh bahagia rasanya. Kalau dekat Malaysia, Milo 3 in 1 tu haram aku nak sentuh kehkeh. Around 4pm husband keluar dengan adik-adik dia, stroll around Ao nang beach. Depa sewa bike THB250/bike tanpa fuel. 

Aku kirim pancake Yaminlah.


Dan di sini lah peristiwa husband berlanggar. Sama-sama naik bike, tp yang sorang tu (hubs) memang i oll tak berapa caya dia bawa motor. Kekeke. Mujur nothing serious. Cuma luka sikit kat lutut dan bengkak di betis. Sampai la ni betis masih biru. 



Dinner malam tu, area hotel juga. Jalan kaki pun boleh sampai tapi sebab mmg dah sewa bike, so merempit lah kita orang. Alia paling excited sekali. Maklumlah, budak tak selalu naik motor kan. 


Restaurant pilihan malam iteew adalah Lemon Restaurant. Aku banyak baca blog-blog yang menyatakan ke-sehdap-an makanan dekat sini. So kasi try lah. Adik-adik ipar aku mmg jarang buka mulut, percaya betul dengan ahkak ipaq kesayangan diorang ni kehkeh.

Menu stim garoupa besar punya, fried calamari rings, omellete mahal rm 12 sepinggan, tom yam melampau sedapnya dan som tam. Ehhhh somtam menu wajib every night hokey. Barulah nampak ke-Thailand-an nye kan. Mihmih. Drinks wajib jus buah. Memang jus kaw-kaw dia bagi.

Total charge untuk dinner around 80+. Ringgit Malaysia. ;)



5 busy bees:

Hany said... Reply To This Comment

tu dia dah publish.... bagus... terbaekk ann

nanonano said... Reply To This Comment

tetibe ade trselit nurul izzah disituuuuuu ^__^
nway, nk ckp kt ko, tdung sameeeeeeeeeeee hoihhh,
kahkahhh.

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@Hany Hahah! Babe, orang orang kampung seberang i oll dah menjerit suruh publish. Curlass tak? Kahkah

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@nanonano Nurul Izzah?. What the??. @__@

Kehkeh. Tudung same means?. Sama dgn mu kew, sama tudung for three days?. Tettttt.

antalya said... Reply To This Comment

wahh kali ni cepat mu update eh

Post a Comment