Blogger templates

Second Pregnancy (2)

Alhamdulillah. 

Memasuki minggu ke 18. Syukur kerana kebanyakan simptom-simpton kurang selesa di awal kehamilan beransur-ansur pergi. Dah kurang muntah-muntah, alahan terhadap screen pc, laptop malahan handphone sendiri. Pengumpulan air liur secara berjemaah pun dah kurang sangat. Adalah juga jadi, tapi jarang jarang.

Hujung Nov ada appointment dengan doctor untuk bulan kedua. Katanya that time boleh scan and tengok gender baby. Euwww!.

Sejujurnya kitorang tak kisah sangat tentang gender. If ada rezeki baby boy, then Alhamdulillah. If not pun Alhamdulillah. Ok what kalau dapat girl lagi, ada lah geng masak-masak Alia. Lagipun, i yoll dah ada nama untuk baby girl kihkih. Over taw.

Cerita tentang memasuki lima bulan pregnancy, satu apa ubat/supplement pun tak makan. Supplement shaklee beli buat perhiasan. Seriously aku tak boleh masuk pil besar-besar this time. Pergi klinik doc bg obimin itu pun tak ter-usik. Sudahla besar, colour pink pulak tu. Scary ok.

Kadang-kadang risau juga. Cuma itu la, bab nak telan pil besar-besar ni jadi masalah pula. Entah sejak bila aku jd penakut makan ubat. 

Last few weeks masa balik kampung adik ada suggest amalkan olive oil, habbatussauda' and jus delima. So itu je la yang aku amalkan buat masa ni, cuma jus delima tu je belum berkesempatan nak pergi beli.



Alhamdulillah senang nak telan sebab kecil dan licin hahah. Hopefully cukuplah buat masa ini sehingga aku bertemu kekuatan untuk telan pil-pil besar itu semula.


7 busy bees:

Maimun Razali said... Reply To This Comment

kite dulu pun takleh nak telan...dah masuk bulan keenam baru boleh telan ubat..itue pun minum air jus..kalau makan vitamin dengan air masak confirm muntah balik huhuhu

nanonano said... Reply To This Comment

alhmdulillah, kejap je dh 5bulan.. hehe yg plg xtahan tu pengum[pulan air liur secara berjemaah dh slow2 beredar, g mane plop tu? kehkeh

Hany said... Reply To This Comment

dah 5 bulan ann? weeehuuuu

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@Hany Belum lg beb. Ada dua minggu lagi heheh

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@Maimun Razali Air masak now dah slowly boleh diterima. Cuma bab pil besar gajah mmg takleh telan langsung. Apa kena tah

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@nanonano Aku pun x tahu mana perginya ailio berjemaah tu semua hahah. Yg penting bila ailio dh berkurang baru boleh makan dengan aman aum nyum nyum

NURUL JAMIAN said... Reply To This Comment

Alhamdulilah almost 5 months ko ye Ann. Semoga semuanya baik-baik saja beb. Aku kali ni pun macam malas nak telan ubat. Time Raina dulu kemain ikut jadual telan ubat, amalkan kismis, kurma, air zam-zam tu semua. Kali ni macam malas sikit tapi aku gagahkan jugaklah telan supplement Shaklee dan ubat dari kk. Tapi masuk 7 bulan lebih hari tu aku dah stop ubat kk macam obimin tu aku amalkan Shaklee je. Terbaru aku amalkan jus delima. yang aku perasan memang ok jus delima ni aku senang nak membuang pun iye. kalau time raina dulu aku sembelit. kali ni Alhamdulilah tak ada masalah sembelit. Apa-apa pun ko jaga diri ye

Post a Comment