Blogger templates

Alia dan susu.

Assalamualaikum.

Erghh. Tak ada mood langsung pergi kerja hari ni. Badan still rasa x berapa sihat, tapi mengenangkan nanti akan ada mulut longkang yang akan memekak pasal asyik emergency leave (?) maka kugagahi jua lah. 

Well, just nak clarify di sini, let say lah mulut longkang ittew baca blog cabuk ni kan. Mohon lah ye sebelum nak bercakap please check why. Bukan why bother trademark AA dalam Masterchef tu. Tp why anak buah kau selalu EL. Cari sebab dalam borang cuti tu. Ni aku nk bagitahu, everytime aku EL aku dah siap-siap tulis sebabnya and mostly sebab anak sakit.

Bukan nak salahkan anak. Aku cuma nak kau tahu je. Kau x pernah nak ambil tahu sebab Allah tak pernah uji kau dengan masalah anak. Maka bersyukurlah. Jangan riak sangat beb.

Ok. Dah off topic. Now nak cerita pasal susu Alia.

Kahkah. Susu anak pun jd topik eh. Mak-mak sangat tao.

Aku rasa Alia dah lebih sebulan kot tak menyusu. Since lepas Hari Raya Aidilfitri itu hari kitorang tukarkan DL 123 ke DL 456 konon sebab Alia almost 4 years old kan. Tapi masih stick to chocolate flavour.


Mula-mula ok je lah penerimaan Alia, lepas tu perasan makin kurang minta susu. Kalau minta pun confirm dia reject sebab susu tak panaslah, susu tak manislah, tak sedaplah hoih macam-macam lah dia punya alasan.

Sampai satu tahap dia lupa terus dengan susu. Kadang-kadang kita remind juga tp dia tak nak. Siap bg reason sebab kakak dah besar heh.

Tak tahu lah memang menjadi kelaziman budak akan stop susu dikala usia macam ni. Risau juga kalau Alia tak cukup zat sebab tak menyusu heheh. Tapi jaga-jagalah bila dah tak menyusu ni, mintak makan macam bela jin hokey. Breakfast, lunch, tea, dinner & supper tu wajib. Kudap-kudapan di antara waktu makan tu lain pulak. Itu yang jadi hal masa dia balik Putrajaya last few weeks. Tengah malam minta makan tapi takde apa, lepas tu complaint rumah mami tak ada makanan. Sedih mak.

1 1/2 years yang lepas.
Now dah big girl sangat dan berat double dr sekarang ini.

So, anak-anak korang acaner lah pulak. Still menyusu lagi ke?. Menyusu means susu dalam botol yerp eheh. Nak kasi Alia minum fresh milk macam kawan dia Kysha dekat Perak nun, idok ler dia mahu. 


Oh, now mummy suffer fever, flu and cough. Mungkin sebab cuaca or sebab badan memang tak kuat. That day masa checkup pun doc dah bagitau bila hb problem leads to masalah lain macam demam etc. Redha je lah sebab mmg aku tak makan pun supplement yang klinik bagi. Bila dah sakit baru sibuk nak cari balik mana letaknya Performance Drink & jus delima aku tu hukhuk. Segala ubat-ubatan, or supplement berbentuk pil buat masa ini memang tekak reject.   

Ok doakan mummy cepat sembuh ye!. Till then. Bye.

1 busy bees:

NURUL JAMIAN said... Reply To This Comment

Raina masih menyusu. Tapi dah tak kerap. kadang2 aku ingatkan Raina jugak. Nak susu tak? sebab kalau dia asyik main leka tgk tv ke apa ke kadang2 dia tak minta susu pun. Kalau kat rumah babysitter dia menyusu guna cawan. Kalau kat rumah sendiri manja kemain nak menyusu guna botol. makan boleh tahan jugak. yang aku perasan sekarang tengah2 malam pun dia minta makan. tapi tak pe beb budak tengah berselera nak makan kita bagi je.

Post a Comment