Blogger templates

Kisah pregnancy check-up





Salam.

Ah rasanya ni first time nak cerita tentang pregnancy check up. Btw, sempat rasa check up sebulan sekali for the first visit saja. Starting second visit dah kena dua minggu sekali -- kes HB yang low aka mild anemia yang memang ada sejak first pregnancy dulu.

Kalau nak cerita tentang letih dan penat -- masa mula-mula dulu tak terasa sangat. Masih kuat dan semangat haha. Masuk minggu ke 30 mula la rasa letih lain macam. Belum campur test macam-macam yang kena buat instead the normal once-every-two-weeks checkup itu, macam MGTT, TSH, etc etc.

Now entering 36 weeks (minggu hadapan) memang rasa sangat x larat. Lagi lagi sekarang ni minggu-minggu flu, fever dan cought yang masih tak baik seince last week. Sejak itu juga lah aku kena conjunctivitis. Merana sungguh nak bangun buka mata hahah. 

Semalam check up 35 weeks, doc scan lagi sbb sebelum ini nurse asyik bilang baby's head ada kat bawah. Padahal bila check buku ada sorang doc dah mentioned baby was breech since week 31 lagi. Aiseh. Tak dapat bayang kalau aku go for normal delivery dengan keadaan macam tu. Macam mana lah agaknya ya?.

So semalam dah dapat referral letter from the clinic. Refer hosp for further action. 



Doc yang check masa kat labor room hari tu ada mentioned, if still breech during 36 weeks -- doc akan bagi pilihan sama ada kita go for ceaserean atau pun nak dia (doc) betulkan position baby. Macam mana caranya tu, wallahualam. Kita tengoklah esok, apa kata doktor.


3 busy bees:

NURUL JAMIAN said... Reply To This Comment

macam kes aku time Raifa 36 weeks dah nak mauk 37 weeks baby kepala masih tak pusing menangis aku wei risau sebab aku risau terberanak awal sebab aku ada history time Raina aku 37 weeks dah bersalin.

pastu aku buat aktivi bersujud time solat tu waktu sujud aku lamakan sikit pastu aku buat macam baby tengah merangkak pastu selang-seli bersujud sambil pujuk baby. lagi satu aku try teknik cahaya. guna lampu picit ke hp ke cahay tu pergi ke bawah perut sambil pasal lagu maybe baby akan ikut arah mana cahaya lagu di mainkan kat perut kita. boleh jugak amik ais. so bila baby sejuk dia alihkan posisi dia.

memang berkesan bila aku buat. aku macam ko siap dah dapat surat pergi hospital. aku pergi hospital siap dah dapat tarikh okeh kalau tak pusing memang kena czer kot aku hari tu. tapi aku degil bila dapat date dari hospital besar aku tak pergi aku cuma pujuk jugak baby.

pastu aku pi klinik check up untuk 37 weeks ke 38 weeks macam tu nurse yang check tengok kepala baby dah turun. Alhamdulilah syukur

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@NURUL JAMIAN Beb, aku x ambik date lg. Cuma pergi hosp sbb dpt referral letter so td dh jumpa doc. Dia nak cuba pusingkan baby dulu next week. Hopefully baby dengar cakap doc ehehe.

Z@i Z@mR33 said... Reply To This Comment

salam...sy pon kes camni gak.since 30++ week baby breech.buat mcm2 tp baby xmo pusing.just doc x tolong pusingkn ja.last2 czer gak la...huhuhu...xpe...try la usaha2 yg lain tu.moga2 baby pusing

Post a Comment