Blogger templates

Second Edition.



Alhamdulillah. Syukur kepada Allah yang memudahkan segala urusan kami sekeluarga.

Selepas 37 hari, baru berkesempatan untuk update dalam blog ini. Banyak perkara yang berlaku, like one after another.

Proses kelahiran adek baby sangat unexpected. Tiga hari selepas update mengenai appointment on the ECV, aku admit ward HPJ due to pre-term contraction. Masa itu minggu ke 35. Well, melihat previous pregnancy history yang ada masalah mcm ni juga, tak lah risau sangat. Sebab yakin after dua dose dexa dan ubat tahan contraction, semua akan okay seperti sebelumnya. 

Rupa-rupanya, this time tidaklah seperti sebelumnya. Lepas dua dose dexa, ubat etc etc contraction masih ada, dengan kiraan 1:10. Kuat juga untuk mummy yang belum cukup bulan lagi. Petang tu, doctor ambil sample darah. Check heart beat baby every hour. 

Lepas Maghrib, 31st March -- doctor datang explain. While contraction yang tak surut-surut, plus dari result darah -- i got GBS (+)ve, dan keadaan baby yang songsang -- i need to undergo an emergency ceaserean malam itu juga. Eh, bukan malam but after Isya'. Ya Allah berderau darah jangan cakaplah. Dengan baby yang belum cukup bulan, families yang jauh, anak seorang yang keep on crying takmau stay dengan ayahnya -- semua terbayang dalam kepala. Stress.

Lantas minta dengan doctor untuk tunggu sampai esok.

Jawapan negatif. Doktor tak mahu ambil risiko. Maka aku ditolak masuk OT tanpa melihat wajah suami dan anak. Betapa sayu hati bila terkenang balik.

Alhamdulillah, sejam selepas itu, lahir puteri kedua. Dengar tangisan sekejap, terus senyap. Berdebar sikit. Rupanya peads bawa terus ke NICU. Baby preterm, dan ada virus dr GBS mummy-nya. Baby was on antibiotic for seven days. Merasa lah aku berpantang w/out baby for a week. Sakit rasanya, tsk tsk.

Lepas seminggu, merasa duduk rumah untuk dua hari. Lepas itu admit NICU semula kerana jaundice. Until now, baby considered as prolongue jaundice. Next akan attend appointment dengan doc untuk check fungsi hati dan thyroid.

Doakan baby sihat sejahtera. Now weighted at 3.5 kilogram, alhamdulillah.

Oh btw, nama baby Ayra Khadeejah. Moga aura kuat dan tabahnya isteri Nabi itu akan terpalit sedikit pada baby ini, the second edition of ours. Insha Allah.

2 busy bees:

nanonano said... Reply To This Comment

mcm xcaya je masa tu, serius ke ko nak branak??
xawal lg ke ni? hahaha
akhirnye, dh membesar bagai juara budak tu skrg eh, hikhiks..

Maimun Razali said... Reply To This Comment

tahniah...
patut ler lama menyepi..
semangat jugak eh
....sedap nama puteri kedua nih...

Post a Comment