Blogger templates

Refund Ticket (Air Asia)

Assalamualaikum.

Today nak share satu rahsia heh. Rahsia sangat sebab aku baru tahu benda ni few months ago sejak confirm trip ke China terpaksa dibatalkan. Masa itu ada juga la rasa stress pasal beli tiket setahun yg lepas, sekali sampai masa kena kansel. Burn lagi. Walaupun sebelum ini memang banyak dah trip-ku bersama AA yang terpaksa di-burned-kan, tp tidak nampak sangat sebab jumlahnya kecil. Yg ini, quite big -- bagi aku la haha.

One day, masa tengah browsing web dekat office (nak mentioned jugak selalu curi-curi tgk internet masa kerja heh) terjumpa satu entry. Tajuk dia " Ticket Refund" terus ku click cepat-cepat. Wah dan-dan bersinar biji mata bila tahu once kita cancel trip sebenarnya boleh claim for refund. Apa yang AA refund tu ikut rezeki dan masalah masing-masing. Yang aku baca tu, date clash dengan exam Universiti so dapatlah claaim for airport tax sahaja. Another case cannot fly sebab dah nak due pregnancy so dapat balik full amount.

Trip ke China on the 16th and balik 22nd. Refund cuma boleh dilakukan once travelling is completed. Means kapal terbang dah balik sini semula baru boleh buat. So naik kerja, on the 30th tu terus aku buat, online saja. Proses in 5 working days. Today check website, status in progress.











Eh btw, refund ni apa yang aku baca thru blog terdahulu, cuma boleh dilakukan terhadap international booking sahaja. With any reason. Of course if reason kukuh in sha Allah boleh dapat full amount, if not dapat refund airport tax pun okaylah kan.

In my case, aku attached muka depan buku pregnancy, dan surat hospital yang menyatakan aku bersalin. And the reason is, I was still on my maternity leave during the travel date. Heheh, so kachang kan?.

So Hany, mu boleh try buat ni deh.

Pray hard boleh dapat full amount. Kalau tidak, dapat airport tax refund pun memadailah. Eh lupa nak bagitahu, AA akan refund dalam bentuk credit shell. Means, korang boleh guna credit shell tu if nak beli tiket baru. Sini link online form : sini.

Sokay ah tu. Janji ada dari tak ada langsung. Putih mata haku nanti muahaha.

1 busy bees:

Fiza said... Reply To This Comment

salam sis nak tanya dah dapat belum refundnya?:) berapa airasia bagi kalau dalam nilai ringgit ?

Post a Comment