Blogger templates

Resipi : Semperit Susu Kegilaan Ramai

Gituw.

Macam over pulak tajuknya kan. Assalamualaikum bloggerians. Hari ni nak share resipi semperit moden yang sedap meletop vavavoom katanya. Bukan katanya saja, malah rasanya juga begitu. Indah rasa seindah rupanya. 

Resipi kredit kepada tunjuk ajarku sifu : Nano Nor yang cantik gebu.


Simple sangat resipinya. As usual kalau buat cake atau kuih, confirm yang sulung nak menyibuk sama. Apa nak buat, anak dara dah makin besar. Terpaksa layankan kehendak walaupun tahu kerja 1 jam akan jadi lebih 2 jam.

Resipi : Butter (saya guna salted butter cap Anchor), setengah tin susu pekat manis, 500gm tepung jagung dan sedikit chocolate chip untuk hiasan.

Mix butter dengan susu pekat manis, masukkan tepung sedikit demi sedikit. 

Make sure dapat konsistensi yang betul, sebab kalau terlebih tepung nanti biskut jadi keras. Bila dah keras, payah pula nak menggigit. Tapi resipi biskut ni memang best, masuk sebiji dalam mulut, confirm mencair. Auwwww, sedaknye lahai. 

Saya guna acuan semperit jenis plastic. Beli dekat Yummie Bangi dengan harga RM2.90. Puas hati dengan bentuk bunga semperit ni. Ngade sangat kan, bentuk bunga pun jadi sebab. Kalau tak cantik, terus tak datang nafsu makan. Exaggerate sangat.

Dah siap susun atas dulang, letak choc chip ditengah bunga semperit kalian, kemudian bakar dalam oven. Temperature dan masa bakar depends pada oven masing-masing.


Abaikan jari kurus ittew.

Begitulah keadaan dalam biskut. Eh memang nampak macam biskut biasa, tapi realitinya memang thorbaik. Silalah try. Jangan buat satu adunan, buatlah terus dua tiga adunan. Saya buat semalam, hari ni dah habis sebalang. Yang kat rumah pun boleh tahan, laju betul makan macam tak nampak gaya nak berhenti. Hahaha.

Ok guys. Selamat mencuba ya.


3 busy bees:

nanonano said... Reply To This Comment

kahkah, bahye tu xde gaya berhenti, kne psg lampu traffic light ke gane,
doh tu mane nk jadi sampelnyeeeeee....

Ann Ilias said... Reply To This Comment

@nanonano dok dang sampel na oih. memang kena buat baru gini gaya. trafik light pun tak membantu kofkofs

antalya said... Reply To This Comment

lastyear aku wat terlebih tepung la gamaknya hahahahaha

Post a Comment