Blogger templates

Seronoknya Ikea : Istad Storage Bag

Assalamualaikum.

Frankly speaking, suami saya bukanlah gemar sangat bila diajak ke IKEA. Maklumlah, everyday 5 days a week dah menempuh jammed ke tempat kerja di Kuala Lumpur. So bila weekend, isteri dia ajak ke belah-belah atas sana, jauh sikit pun, tak sempat tanya soalan dah kena reject sobs.

Boleh dikira berapa kali sampai ke IKEA Damansara nun. Agak-agak dalam 2-3 kali. Dalam 3 tahun, kehkeh. This is serious, omg kesiannya saya.

So bila dapat tahu IKEA Cheras dah buka, dang!. Rasa pintu IKEA terbuka betul-betul depan rumah eceh. Yela dah dekat sikit lepas itu dari Puj aroung 30 mins dah sampai. Memang boleh dikatakan selalu sangat pergi IKEA Cheras ni. Ada one time sampai dua kali dalam sehari tao. Sejarah sangat.

Bila dah selalu pergi, feeling dia lain maciam sikit hakhak.
 

Kali ni nak story tentang barang-barang yang saya beli from IKEA. Yang rasa berbaloi untuk digunakan, worth every penny kata orang putih. Istad storage bag. 

Saya memang ada masalah sedikit dengan storage untuk sayur-sayuran. Maklumlah rajin membeli tetapi tak rajin memasak kofs. Agak banyak juga petua saya gunakan untuk sayur tahan lama tapi kalau dah simpan sampai 4 minggu confirm lembik jadinya. Belum lagi yang naik berakar kalau campak dalam pasu confirm jadi pokok hahaha.

Jadi one day saya terfikirkan tentang Ventsmart, bekas simpan sayur dari tupperware brands. Asyik terfikir tapi tak terbeli sebab pricey kofs. Browse IKEA lepas itu terjumpa storage bag ni dan feedback kawan-kawan pun not bad, lantas ke IKEA kita dengan harapan nak beli storage bag ittew tapi akhirnya jeng jeng banyak pulak yang dibelinya heh.


Experiment done hiks. Cili tu dah berusia lebih kurang dua bulan. Tak kering kejung, tak lembik. Ada beberapa biji yang dah sedikit layu jadi saya keluarkan dan cuci semula, keringkan dan masukkan kembali dalam bag. Halia pun sama, itu sebab rajin masak so tinggal sikit hiks.

Sayuran hijau janganlah di simpan sampai dua bulan ya kalau tak layu juga tu agak sesuatu di situ haha.
 
 

Selain murah, storage bag ini juga menjimatkan ruang dalam fridge. Macam peti saya yang tak berapa nak besar ni, semua sayur masuk bag dan letak dalam bakul plastic. Kalau ada sayuran yang tak habis pakai (dah potong kulit) sila simpan dalam bag berasingan ya kawan-kawan.
 
Contoh seperti buah terung di bawah.
 

Erm. Should i say buah?. Atau sayur?. Ok tak kisah lettuw. Actually terung ni dah dibelah dua. Banyak sangat pulak nak bubuh sebijik dalam kuah kari hiks. So separuh lagi saya simpan dalam beg berasingan, dan ini rupa dia after a week. Tak kecut, tak busuk yeay.

Memang macam Go Shop sangat kan haha. Suka sebenarnya share benda murah dan berbaloi ni. Istad ada banyak size dan warna actually. Harga RM9+ dalam ada 60 pieces bag (30 large 1L, 30 small 0.4L). Murahkan?.

Tergoda lettuw. Dah, weekend ni cuti CNY panjang, bolehlah mengendeng hubs pergi IKEA occay?. 

Take care.
 
 

3 busy bees:

mamaelly said... Reply To This Comment

jelessss..nak p ikea dah jauh sangat..sejak dok rumah ni banyak benda nak beli di ikea tapi...

cari personel seller je la.pun kena tgok kos pos..huwaaaaaaaaa

Ann Ilias said... Reply To This Comment

Elly. Buat list siap-siap apa barang yang nak beli. Lepastu balik KL nanti serbu Ikea. Beli n bawa sendiri lagi puas hati hehe

sharEna said... Reply To This Comment

OK aku dah tergoda...x jumpe kalu aku roger ko yer. itupun kalau pergi Ikea lah wkwkwkwkw

Post a Comment