Blogger templates

Eat clean. Eat healthy.

Assalamualaikum.

Lama tak update blog. Anak-anak tak sihat, one after another. Alhamdulillah, Allah masih nak bagi mommy ayah pahala jaga anak-anak sakit. Mommy doakan anak-anak mommy sentiasa dalam lindungan Allah, sihat wal-afiat dan membesar dengan baik insya Allah.

Eeat clean, eat healthy. Tajuk kita hari ini.

Ok macam nak bagi ceramah pulak hiks. Actually bukanlah sihat sangat meal intake kami everyday. Ada juga makan nasi, lauk berminyak macam kari, bersantan macam gulai lemak ikan masin letak nenas. Peh menjejes ailio. Cuma lately agak kurang. Since hubs kena diet, so me at the same time kena follow juga sebab kesian dia takde kawan. Boleh gitu hakhak. 

Eh jangan ingat org kurus itu sihat sentiasa ya.


Look at the positive side, alhamdulillah sejak eat clean untuk 4 minggu, i managed to loose 1 kilo, baju size S slowly boleh pakai balik yeah. Erm, while hubs masih lagi statik dekat angka permulaan 9 yang agak scary juga bakal mencecah tiga angka soon. Haih.

Breakfast selalunya kami akan starts with bread, sama ada roti putih biasa (I know it's not good actually), wholemeal atau croissont. Isi dengan chunky tuna dan sumbat daun banyak-banyak sampai jadi macam hutan belantara hahaha. Option for hubs, kalau dia bawa overnight oat, then bread ni jadi dia punya lunch. Dinner nanti makan nasi dekat rumah. Segenggam je kalau lebih nanti kena jeling ekekeke.


Oh talking about overnight oat. Kita guna organic rolled oat. Tambah dengan low fat milk, dried cranberry, kismis, sunflower seeds, dan sedikit chia seeds.

Sedap bertambah-tambah makan hoih.

Kadang-kadang if tak ada stock roti, kita cuma prepare salad for breakfast. Telur adalah yang paling mudah sekali (ie nak cepat dan malas hahah). Macam dalam gambar atas ni, segala jenis daun salad, baby tomato dan zucchini kita makan dengan dressing sesame roasted from kewpie. Settle.

Mudah, cepat dan sihat. Kan?. Eheh.


Thanks to Juelee sebab banyak update tentang menu-menu sihat beliau di FB. Walaupun tak terdaya nak follow setiap satunya at least niat tu terlaksana dengan cara yang simple begini. Tunggulah kalau oven mak dah berfungsi sepenuhnya boleh la sokmo grill ayam, ikan dan sebagainya. 

Thanks for reading this. Take care people.

0 busy bees:

Post a Comment