Blogger templates

SYNC : School Messaging App

Assalamualaikum.


Dunia semakin mencabar. Penggunaan media elektronik especially handphone sudah menjadi kewajipan. Bukan orang dewasa saja, malah kids nowadays pun dah ada handphone sorang sebiji. Sudahlah tu, semua jenis yang canggih manggih sampai tak tahu macam mana nak guna. Terkejar-kejar nak faham. Haih, faktor umor gini lew. Pasrah.

Bagi saya yang dah ada anak bersekolah, semua conversation dan info berkenaan tugasan sekolah (homework), event dll dimaklumkan melalui aplikasi Whatsapp dan juga Sync.

Whatsapp benda biasa. You all semua pun dah master about it so tak payah cerita heh.


Sync dibangunkan oleh Sync Lab Inc bagi memudahkan guru dan parents untuk memantau anak-anak yang sudah bersekolah. Ianya bertindak sebagai one stop solution in school communication technology. Actually ada banyak fungsi apps ini cuma at the moment yang utama adalah untuk spread news in case ada school event dan makluman lain. Contoh macam cuti kecemasan akibat jerebu last year itu pun depa spread melalui sync apps. 

Eh, jangan ingat mak ayah je ada cuti kecemasan, sekolah pun ada tao hiks.

Jom install Sync. Apps boleh di dapati di Google Play & App Store.



Saya tak pasti adakah apps ini merangkumi semua sekolah di Malaysia, atau masih certain sekolah sahaja, i do not know. Boleh try download, activate menggunakan nombor telefon anda, kemudian search for your kid's school. Kalau ada boleh teruskan.

Macam baru-baru ini ada Mesyuarat PIBG sekolah kakak, jemputan pun melalui Sync App. Ada juga surat daripada pihak sekolah tapi sebab saya dah install maka dapat tahu melalui apps dahulu lew. Advanced sangat kan ahahah.



Semoga entry ini bermanfaat. Untuk mommies kepada bakal murid sekolah tahun 2017, bersedialah ya. Takot hang saja hp korang kena install macam-macam kihkoh. 

Ok people take care.

0 busy bees:

Post a Comment